Usûlî dîvânı'nda cemiyet, insan ve tabiat
The Society, human and nature in usûlî collected poems (dîvân's)
  1. Tez No: 206411
  2. Yazar: FATMA ATICI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İSMET ŞANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan, Cemiyet, Tabiat, Felsefe, Human, Society, Nature, Philosophy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 369
Özet
ÖZETUSÛLÎ DÎVÂNI'NDA CEMİYET, İNSAN VE TABİATATICI, FATMAYÜKSEK LİSANS-2007Danışman: Yard. Doç. Dr. İsmet ŞANLIBu çalışmanın amacı, XVI. yüzyıl Dûvân şairi Usûlû'nin şiir dünyasınıaraştırmak ve bu çerçevede ?Cemiyet, İnsan ve Tabiat?a bakışını tahlil etmektir.Eser olarak sadece Dûvân'ı bulunan Usûlû'nin şiirlerinin ana hatlarını inanca,felsefeye, düşünceye ve sevgiye ait kavramlar oluşturur. Onun ?Cemiyet, İnsan veTabiat? unsurlarını ele alırken manevû konulara değindiği, insanın aklına vevicdanına seslenerek onları düşünmeye ve ibret almaya çağırdığı tespit edilmiştir.Özellikle ahlâkû prensipler konusunda evrensel boyutlu görüşler ileri sürmüştür.Sevgi insanı olan Usûlû, Dûvân'ında duygularını, izlenimlerini, yaşadıklarını,bir derviş duyarlılığıyla yansıtmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE SOCIETY, HUMAN AND NATURE IN USULI COLLECTED POEMSATICI FATMAM.A. THESIS-2007Supervisor: Assist. Prof. Dr. İsmet ŞANLIThe aim of this study is to search of poem world of XVIth century a classicalOttoman poet of Usûlû and to analyze the ?Society, Human and Nature? in this frame.Usûlû who has got only a work which is a classical Ottoman poetry and themain lines of his poems have been formed by concepts that related to belief,philosophy, idea and affection. It has been determined that as he defined the elementsof ?Society, Human and Nature?, he has been mentioned the subjects of spiritual,saying something to human mind and conscience and calling them to think and take awarning. Particularly, he has been driven universal dimensional ideas in the subject ofethical principles.Usûlû is an affection human who has been reflected his emotions, impressionsand experiences as dervish sensitivity.