İlköğretim okullarındaki dkab dersi öğretim programında ahlak öğretimi
Moral teaching in the teaching programme of religion culture and moral information at primary schools
  1. Tez No: 206413
  2. Yazar: İSA TEKİN ÇİMEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ZEKİ SALİH ZENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ahlaki Gelişim, Din Eğitimi, DKAB Dersleri, Ethical Development, Religion Education, Religion Culture MoralInformation Lessons
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
iÖZETİLKÖĞRETİM OKULLARINDAKİ DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİDERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA AHLAK ÖĞRETİMİİsa Tekin ÇİMENYüksek Lisans Tezi: Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Doç. Dr. Zeki Salih ZENGİNHaziran 2007, VI + 131 Sayfaİnsanlar, özellikle de bebeklik ve çocukluk dönemlerinde bedensel, zihinsel,sosyal, dini, ahlaki ve benzeri birçok yönlerden hızlı bir gelişim gösterirler. Bu gelişimalanlarının en kritik olanlarından biri de ahlak gelişimidir. Çocukların ve gençlerinahlak gelişimlerini dinin, ailenin, devletin, toplumun istekleri doğrultusundagerçekleştirmek için eğitim-öğretim faaliyetlerine başvurmak zorunluluğu vardır. Yaniçocukların davranışlarını iyi, doğru ve güzel olana yönlendirmenin yolu etkili bir ahlakeğitiminden geçmektedir. Ülkemizde formal yollarla ve örgün eğitim kurumlarındaahlak öğretimini sağlama gayesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleriylegerçekleştirilmek istenmektedir. Ahlak öğretiminin din dersleri ile birlikte verilmesi,çocukların ahlaki kural ve ilkeleri benimseyip bunları alışkanlık halinde davranışadönüştürmelerini sağlamak için dinin desteğinden yararlanma yoluna gidildiğinigösterir. Peki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri bu amaca ne oranda hizmetetmektedir? Çalışmamızda ilköğretim kurumlarının 4., 5., 6., 7., ve 8. sınıflarındazorunlu dersler arasında yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin çocuklarınahlak gelişimlerine katkılarını ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTMORAL TEACHING IN THE TEACHING PROGRAMME OF RELIGIONCULTURE AND MORAL INFORMATION AT PRIMARY SCHOOLSİsa Tekin ÇİMENMaster Degree Thesis, The Department Of The Philosophic And Religious SciencesSupervivor: Doç. Dr. Zeki Salih ZENGİNJune 2007, VI + 131 PagesHuman beings show a rapid development, especially in the period of infancy andchildhood, in the ways of physical, mentally, social, religious, ethical, etc. One of themost critical areas of the development is the moral development.Tehere is an abligatory application to education and instruction activities in order tomake real the moral developments of the children and young people in the direction ofreligion, family, state and society. That?s to say, the best way of directing the children?sbehaviours to good, honest, and beauty is through the effective moral education.The aim of providing moral teaching at government schools with the formal methods inour country is expected with Religion Culture and Moral Information lessons.It shows that teaching moral education together with religion lessons, the way ofbenefits from the support of religion is followed to provide the students to learn theethical principals and rules to put them into the real life as a habit.Well, in what rate do Religion Culture and Moral Information lessons to this aim? Inour study, we have tried to show the benefits of Religion Culture and Moral Informationlessons which is among mondotory lessons at the 4th, 5th, 6th, 7th and 8th classes atprimary schools the moral developments of the children.