Din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin kötülük problemine dair görüşleri
The views of religious culture and ethics teachers on the problem of evil
  1. Tez No: 941158
  2. Yazar: NAZLICAN ŞANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Din eğitimi, DKAB dersi, DKAB öğretmeni, DKAB öğretim programı, DKAB ders kitapları, kötülük problemi, Religious Education, religious culture and ethics course, religious culture and ethics teacher, religious culture and ethics curriculum, religious culture and ethics textbooks, problem of evil
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Türkiye'de 1982'den beri ilköğretim ve ortaöğretimde yer alan DKAB dersi anayasada yerini alan dersler arasındadır. Devlete bağlı okullarda hiçbir mezhep dayatması yapılmadan işlenilen bu derste yine devlet tarafından hazırlanan ders kitapları kullanılmaktadır. Umumi bir İslam, din ve ahlak kültürü vereceğini garanti eden DKAB dersinde herhangi bir mezhep dayatması olmayacak şekilde birçok konuya yer verilmiştir. Çalışmamıza konu olan kötülük problemi de bu konular arasında kendine yer bulmuştur. Bu araştırma, din eğitiminde kötülük problemine dair DKAB öğretmenlerinin görüşlerini konu edinmektedir. Yürütülen araştırma ile amacımız; DKAB öğretmenlerinin kötülük problemine dair görüşlerini almaktır. Literatür incelendiğinde kötülük problemini diğer alanlarla beraber birçok kez çalışılmış ve eğitime de konu olmuştur. Kötülük probleminin çözümü eleştirisi ve çeşitli izahları yapılmıştır. Din eğitimi açısından kötülük problemi ve kötülük probleminin öğretim programındaki yerine ilişkin DKAB öğretmenlerinin görüşlerinin ele alınmaması bir eksiklik olarak karşımıza çıkmaktadır. Öğretim programında yer alan kötülük problemiyle ilgili çalışmalar yapılmış fakat konuyla ilgili çalışmalar incelendiğinde din eğitiminde kötülük probleminin gerekliliğine, öğretim programındaki sınırlılığına ve yeterliliğine dair öğretmenlerin görüşlerine yer verilmediği tespit edilmiştir. Bu bağlamda yapacağımız çalışma ile kötülük probleminin incelenmesinin ve konu hakkında öğretmen görüşlerinin ele alınmasının alana katkı sağlayacağını düşünmekteyiz. Nitel yöntemle hazırlanan bu çalışmada durum çalışması deseni kullanılmıştır. Yaptığımız çalışmada nitel verilerin toplanması görüşme tekniği aracıyla sağlanmıştır. Çalışmamızın araştırma grubunu Millî Eğitim Bakanlığına bağlı devlet okullarında yer alan DKAB öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Görüşmelerde DKAB öğretmenlerine DKAB dersiyle alakalı sorular sorulmuştur. Verilerin analizi içerik analizine göre yapılmıştır. Araştırma sonucunda katılımcılar, içinde bulunulan çağın durumu ve dijital içeriklerin etkisiyle öğrencilerin kötülük problemiyle ilgili sorularının olduğunu ve öğretim programında kötülük problemine daha fazla yer verilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Katılımcılar, öğrencilerin sorularını cevaplarken hangi yöntem ve teknikleri kullandıkları, kötülük problemini hangi konularla ilintili olarak ele aldıkları ve sorulara cevap verirken dikkat ettikleri konular hakkında bilgi vermişlerdir. Çalışma sonunda öğretmenlerle yapılan görüşmeler sonucu oluşturulan temalara yönelik tespitlerde bulunulmuş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In our country, since 1982, the Religious Religious Education and Religious Education courses in primary and secondary education are among the courses enshrined in the constitution. In this course, which is taught in state-affiliated schools without any sectarian imposition, textbooks prepared by the state are used. Guaranteeing that it will provide a general culture of Islam, religion and ethics, the RCCE course includes many subjects without any sectarian imposition. The problem of evil, which is the subject of our study, has also found its place among these topics. This research focuses on the views of the religious education teachers on the problem of evil in religious education. The aim of this research is to get the views of the religious education teachers on the problem of evil. When the literature is examined, the problem of evil has been studied many times together with other fields and has been the subject of education. The solution of the problem of evil has been criticized and various explanations have been made. In terms of religious education, the problem of evil and the place of the problem of evil in the curriculum is a deficiency. Studies have been conducted on the problem of evil in the curriculum, but when the studies on the subject were examined, it was determined that the opinions of teachers on the necessity of the problem of evil in religious education, its limitation and sufficiency in the curriculum were not included. In this context, we think that examining the problem of evil with the study we will conduct and addressing the views of teachers on the subject will contribute to the field. In this qualitative study, a case study design was used. In our study, qualitative data were collected through the interview technique. The research group of our study consisted of RCCE teachers in public schools affiliated to the Ministry of National Education. In our research, a semi-structured interview form was used as a data collection tool. In the interviews, questions related to the GKAB course were asked to the GKAB teachers. The data were analyzed according to content analysis. As a result of the research, the participants stated that students have questions about the problem of evil with the effect of the current age and digital content and that the problem of evil should be included more in the curriculum. The participants gave information about the methods and techniques they used in answering students' questions, the topics they dealt with the problem of evil in relation to which subjects, and the issues they paid attention to while answering the questions. At the end of the study, determinations were made about the themes created because of the interviews with the teachers and suggestions were presented.