İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin ödev stilleri ile akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An Investigation on the relationship between the styles of homework of 5th grade elementary school students and their academic achievement
- Tez No: 206414
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYTEN İFLAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Ödev Başarısı, Ödev Tutumu, Ödev, ÖdevMotivasyonu, Ödev Stilleri, Achievement and Attitude of Perceived Homework, Homework, Homework Motivation, Styles of Homework
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
iiÖZETİLKÖĞRETİM 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖDEV STİLLERİ İLEAKADEMİK BAŞARILARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİSerpil HİZMETÇİYüksek Lisans Tezi, İlköğretim Anabilim DalıDanışman: Yard. Doç. Dr. Ayten İFLAZOĞLUHaziran 2007, 78 sayfaBu araştırmanın temel amacı; ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin ödev stilleri ileakademik başarı arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Bu temel amaç doğrultusundaayrıca ilköğretim 5. sınıf öğrencilerinin ödev stilleri ile akademik başarı düzeyleri,kendi algıları doğrultusunda belirlenen ödev başarıları ve ödevlere karşı tutumları ileödev stillerinin sosyo-ekonomik düzey ve cinsiyet açısından farklılaşıp farklılaşmadığıbelirlenmiştir.Araştırma ilişkisel tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanınörneklemini Adana ili Ceyhan ilçesindeki 15 okul ve bu okulların 5. sınıflarına devameden 719 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada öğrencilerin ödev stilleri Hong veMilgram,(1996) tarafından geliştirilen ?Ödev Motivasyonu ve Ödev Stilleri BelirlemeÖlçeği?, algılanmış başarı ve tutumları bu ölçeğe eklenen 8 madde (Hong ve Milgram,1996) ile sosyo-ekonomik düzeyleri ise Bacanlı (1997) tarafından geliştirilen ?Sosyo-Ekonomik Düzey Belirleme Anketi? ile belirlenmiştir.Araştırma sonucunda elde edilen bulgular çerçevesinde, öğrencilerin büyük birkısmının; aileleri ve öğretmenleri tarafından motive edilmeyi, ödev yaparken bir şeyleratıştırmayı ve ödev yapma ortamında fazla ışığı tercih ettikleri belirlenmiştir. Ayrıcaçoğu öğrencinin çalışırken yanlarında otorite figürünün olmasını, yapılandırılmışödevleri ve akranlarıyla çalışmayı tercih ettikleri görülmüştür. Öğrencilerin ödev stilleriile akademik başarıları arsındaki ilişki; motivasyon, atıştırma, görsel ve yapılandırma altfaktörleri açısından anlamlı bulunmuştur. Bununla beraber ödev stilleri ile algılanmışiiiödev başarısı ve tutumu, cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzey arasında motivasyon,dokunsal, yapılandırma, görsel ve otorite figürü alt faktörlerinde istatistiksel olarakfarklılaşmalar olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ivABSTRACTAN INVESTIGATION ON THE RELATIONSHIP BETWEEN THE STYLES OFHOMEWORK OF 5TH GRADE ELEMENTARY SCHOOL STUDENTS ANDTHEIR ACADEMIC ACHIEVEMENTSerpil HİZMETÇİThesis of Master of Arts, Department of Education SciencesSupervisor: Yard. Doç. Dr. Ayten IFLAZOĞLUJune 2007, 78 pagesThe main aim of this study is the determination of the relationship between thestyles of homework of 5th grade elementary students and their academic success.Furthermore, in the scope of this aim the relationship between the styles of homeworkof 5th grade elementary students and the levels of their academic achievement, theirsuccess in homework in the frame of their own perception, their attitudes towardshomework and whether the styles of homework revealed differences regarding socio -economic levels and sex was determined.The research study is a descriptive study based on the relational scan model. Thesamples of the present study were built of 15 schools from the district Ceyhan in Adanaand 719 students attaining the 5th grades of these schools. The styles of homework inthis study were determined according to ?The Scale of Determining HomeworkMotivation and Homework Style? developed by Hong and Milgram, (1996), theirperceived success and attitude was determined with the help of 8 items (Hong andMilgram, 1996) added to this scale, and their socio-economic levels were determinedbased on ?The Questionnaire of Determining Socio-Economic Levels? developed byBacanlı (1997).In the frame of the outcome of this study, it has been determined that themajority of students prefer being motivated by their family and teachers, having snacksin-between the process of doing homework and prefer a luminous study environment.vBesides, it has been observed that many students prefer accompany of authoritativefigures, and studying with the aid of previously made homework and mates. Therelationship between the styles of homework of students and their academic success hasbeen found significant in the perspective of motivation, having snacks, visual andstructural sub-factors. In addition, it has been observed that there are statisticaldifferences between styles of homework and perceived homework achievement andattitude, sex and socio-economic level and motivation, and the sub-factors ofcontact, structuring, visual and authoritative figures.