Evlilik Mâni'leri bağlam akraba evliliği
The Relative marriage according to obstacles marriage
- Tez No: 206416
- Danışmanlar: PROF.DR. NASİ ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Hukuk, Tıbbi Biyoloji, Religion, Law, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Akraba evliliği, Allah, Kur'an, takyidü'l-ibâha, âlimler, Relative Marriage, Allah, Koran, takyidü?l- ibâha, wises
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
iÖZETEVLİLİK MÂNİ'LERİ BAĞLAMINDA AKRABA EVLİLİĞİZiya DURUYüksek Lisans Tezi, Temel İslam Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Nasi ASLANHaziran 2007, 103 sayfaEvlenilmesi yasak olan kadınlar Kur'an'da ayrıntılı bir şekilde zikredilmiştir.Kur'an, evlenilmesi mubah olan kadınlar içinde akraba olanlar ile olmayan arasında birayrım yapmamıştır. Gerek Hz. Peygamber'in bizzat kendisinin ve çocuklarının yaptığıyakın akraba evlilikleri gerekse akraba evliliği yapanlara karşı olumsuz bir tavırsergilememesi Hz. Peygamber'in yakın akraba evliliği hakkındaki kanaatini net birşekilde göstermektedir.Her ne kadar evlenilmesi haram olan akrabalar Kur'an'da açık bir şekildezikredilmişse de akraba evliliği bazı olumsuz durumların müsebbibi olması nedeniyleçözülmesi gereken bir mesele olarak âlimlerin gündemine gelmiştir. Akraba evliliğisorununun İslâmû açıdan tespit ve tebyininde klasik dönem âlimleri soruna yalnızcanasslarla yaklaşmayıp yakın akraba evliliklerinin sosyolojik, psikolojik, hukukû, ahlakûve tıbbû boyutunu da gündeme getirerek sorunu bu boyutlarda analiz etmişler, sonuçtabu tür evliliklerin zaman zaman sakıncalı olduğunu ifade ederek efdal olanın akrabaolmayan ya da uzak akrabalarla evlenilmesi olduğunu dile getirmişlerdir.Biz takyidü'l-ibâha noktasından hareketle fakihler tarafından tespit edilenakrabalık sebebi ile şehvet zayıf olur ve bunun neticesinde çocuk cılız olur şeklindekiisabetsiz gerekçenin bazı son dönem İslam araştırmacılarının da ifade ettiği gibi ?aynıirsi hastalığı taşıdıkları bilinen akrabaların evlilikleri memnu'dur? şeklinde fakihlerinmaksadının hâsıl olmasını sağlayacak biçimde düzeltilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.Akraba olmayıp da aynı irsû hastalığı taşıyanların evliliklerinin memnu' olması,fakihlerin maksadının -toplumun her kesiminde- gerçekleşmesi noktasında elzemniteliği taşıdığı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTTHE RELATIVE MARRIAGE ACCORDING TO OBSTACLES MARRIAGEZiya DURUMaster Degree Thesis, The Department of The Basic Islamic SciencesSupervisor: Prof. Dr. Nasi ASLANJune 2007, 103 PagesThe women with whom, getting married is forbidden, are mentioned in Koran.Koran doesn?t distinguish the women who are relative or not. These women are allowedto be married. The Prophet Muhammad married his close relatives, too. His childrenmarried their relatives, too. But The Protpet Muhammad didn?t show negative mannerto the people who marry their relative. This shows opinion of the Prophet Muhammadabout close relative marriage clearly.Relatives, who are ruined to be married, have been mentioned in Koran clearly.The wises have thought that the relative marriage is a problem. Because it causes somenegative situations. So, the wises have wanted to solve the problem of relative marriage.The problem of relative marriage has been determined and explained from point ofIslam. Classic Era wises haven?t approached the problem with only nass.They have made sociological, psychological, legal, moral, and medicaldimension of relative marriage a current issue. And they have analyzed the problem inthese dimension.We think that an inappropriate reason, which is determined by wises accordingto takyidü?l- ibaha is needed to smooth like the expression of some of Last Era Islamresearchers. In this way, purpose of wises has been mentioned. Marriages of people whocarry some hereditary illness and aren?t relatives are forbidden. This is most necessaryto come true the purpose of wises in all parts of society.