Hilmi Ziya Ülken'de dini hayat
Religious life in Hilmi Ziya Ülken
- Tez No: 206415
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN KAYIKLIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dini Hayat, Ahlak, Aşk Ahlakı, Tasavvuf Psikolojisi, Hilmi ZiyaÜlken, Religious life, Morality, Ethics of love, Psychology of mysticism (sufism), Hilmi Ziya Ülken
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
iÖZETHİLMİ ZİYA ÜLKEN'DE DİNİ HAYATOsman FEDAYİYüksek Lisans Tezi: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim DalıDanışman: Doç. Dr. Hasan KAYIKLIKHaziran 2007, 109 SayfaBu çalışma, Türk düşünce hayatının önemli isimlerinden Hilmi Ziya Ülken'ineserlerinde dini hayatı Din Psikolojisi ışığında değerlendirmeyi amaç edinmektedir. Buamaçla ilk olarak Ülken'in Psikoloji üzerine söyledikleri ele alınmış ve bu konudakifikirleri ortaya konulmuştur. Daha sonra onun genelde din olgusu, özelde ise dini inançve tanrı düşüncesi üzerine söyledikleri değerlendirilmiştir. Ayrıca bu bölümde bilme veinanma konusuna ilgili konular olarak yer verilmiştir. Bu bölümün diğer konusunu dadini hayatı ilgilendiren Ahlak oluşturmaktadır. Burada bazı ahlâki özellikler Ülken'inpsikolojik tahlilleri bağlamında ele alınmıştır. Tasavvufû hayatın görünümlerinin DinPsikolojisi açısından değerlendirildiği bölüm ise genel olarak Ülken'in Psikanaliz'inetkisiyle kaleme aldığı `Tasavvuf Psikolojisi' adlı makalesinin incelenmesineayrılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTRELIGIOUS LIFE IN HİLMİ ZİYAOsman FEDAYİMaster Degree Thesis, The Department of Philosopic and Religious SciencesSupervisor: Doç. Dr. Hasan KAYIKLIKJune, 2007, 109 PagesThis study analyses the theme of ?religious life? in the works of Hilmi Ziya Ülken,an important personnality in the contemporary Turkish thought. The first part givesaccount of Ülken?s general approach in psychology. His analysis on religion, in general,and on religious belief and idea of God, in particular, has been presented in the secondpart. Morality, as an element of religious life, has been discussed in this part, as well.Some moral considerations have been analysed in the light of Ülken?s psychologicalconcepts. Finally, mystic life (sufism) has been considered in terms of psychology ofreligion, with a focus on Ülken?s ?Psychology of Sufism?, an article written underinflunce of psychoanalytic approach.