Teachers' perceptions of communicative language teaching (CLT) in Turkish EFL setting theory vs. practices
İngilizce'nin yabancı dil olarak öğretildiği Türkiye'de öğretmenlerin iletişimci dil öğretimini algılamaları: Teori ve uygulama arasındaki karşıtlık
  1. Tez No: 206417
  2. Yazar: SERDAR MEHMET BAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN BADA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İletişimci Dil Öğretimi, İletişim Yetkinliği, Öğretmen Algıları, İngilizcenin İkinci Dil Olarak Öğretimi, İngilizcenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi, Communicative Language Teaching (CLT), CommunicativeCompetence (CC), Teachers? Perceptions, English as a Second Language (ESL), English as a Foreign Language (EFL)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Son otuz yıldan fazla bir süredir iletişimci dil öğretimi, ikinci dil öğretiminde veyabancı dil öğretiminde en etkili dil öğretim metodlarının başında gelmektedir . Buolgudan yola çıkarak, bu çalışma İngilizcenin yabancı dil olarak öğretildiği Türkiye'deöğretmenlerin iletişimci dil öğretimi hakkındaki algılarını ve uygulamalarınıdeğerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Adana ilinde bulunan beş ilköğretimokulunda görev yapan yirmi İngilizce öğretmeni ile yürütülmüştür. Çalışmanın sonunda,çoklu veri toplama kaynaklarıyla öğretmenlerin teorisel bazda iletişimci dilöğretiminden haberdar olmalarına karşın, algı ve uygulamaları arasında bir zıtlık olduğubulgusuna ulaşılmıştır. Ayrıca, araştırmanın sonunda, öğretmenlerin iletişimci dilöğretimini etkin bir şekilde uygulamalarını engelleyen benzer zorlukların olduğu ortayaçıkarılmıştır.Bu çalışma, aynı alanda yapılan önceki çalışmaların bulgularıyla bütünlükgösterir. Bu bağlamda, literatürdeki çalışmaların çoğunluğu uygulamadaki bilgieksiklikleri, yetersiz otantik materyal kullanımı, kalabalık sınıf mevcutları ve yoğundilbilgisi içerikli öğretim programları gibi kısıtlayıcı etmenlerden dolayı öğretmenleriniletişimci dil öğretimini etkili bir şekilde uygulayamadığını işaret etmiştir.Bu araştırma, daha önceki araştırmalar gibi öğretmenlerin üniversitedeöğrendikleri teorik bilgileri daha iyi özümseyerek pratiğe dökmeleri gerektiğini,ayrıcaöz eleştiride bulunup kendi hatalarını ortaya çıkarabilmek için iletişimci dil öğretimininetkin bir şekilde uygulandığı sınıfları gözlemlemeleri gerektiğini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Over the past three decades, The Communicative Language Teaching (CLT) hasbeen one of the most dominant methods in ESL and EFL communities. Based on thisphenomenon, the purpose of this study was to evaluate teachers? perceptions andpractices of CLT in Turkish EFL setting. The study was conducted at five differentPublic Primary Schools in the province of Adana with twenty English teachers. Via themultiple data collection sources it was found that even though the teachers are aware ofCLT in terms of theoretical aspects, there is a discrepancy between their perceptions ofCLT and their in-class practices. Furthermore it was figured out that there are commonconstraints among teachers which prevent them implementing the CLT activitieseffectively.This significant research is consistent with existing research findings in the sametopic. In this context, most of the studies in the literature pointed out that the constraintswith teachers? lacking practical knowledge, in sufficient authentic material uses, largeclassroom sizes and grammar-based national syllabuses prevent the effectiveimplementation of CLT activities in classrooms. In addition, this research, like previousstudies in the literature, also reveals that English teachers in Turkey should require in-depth understanding for how to put practices into theories they learn at the ELTdepartments.Moreover, English teachers in Turkey ought to observe classes in which CLT isimplemented properly so that they can monitor themselves and figure out their failures.