Art and craft activities in vocabulary teaching: a case study with the 5th grade students at a state primary school
Sözcük öğretiminde resim el-işi uygulamaları: 5. sınıf devlet ilköğretim okulu öğrencileri ile yapılan bir vaka çalışması
- Tez No: 206421
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JULİDE İNÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: kelime öğrenimi, kelime öğretimi, resim ve el işi uygulamaları, İngilizceöğrenen çocuklar, vocabulary learning, vocabulary teaching, art and craft activities, young languagelearners
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
iÖZETSÖZCÜK ÖĞRETÄ MÄ NDE RESÄ M EL-Ä Ä¡Ä UYGULAMALARI:5. SINIF DEVLET Ä LKÖĞRETÄ M OKULU ÖĞRENCÄ LERÄ Ä LE YAPILAN BÄ RVAKA ÇALIÄ¡MASIEliz CANYüksek Lisans Tezi, Ä ngiliz Dili Eğitimi Anabilim DalıDanıÄ¢man: Yrd.Doç.Dr. Jülide Ä NÖZÜHaziran, 2007, 97 sayfaYabancı dil olarak İngilizce'nin öğrenilmesinde etkili sözcük öğrenimi, akılda kalıcılıkve gerekli durumlarda hatırlama, öğretme ve öğrenme sürecinde karşılaşılan yaygın birBu nedenle, Cameron (2001)'in önerisi doğrultusunda, en iyi şekilde sözcüksorundur.öğreniminin, öğrencilerin sözcükleri anlama ve anımsamalarının kendilerini bir eyleminiçerisinde bulmalarıyla olası kılınacağından yola çıkarak, sözcük öğretiminde başarıyısağlamak için resim ve el-işi uygulamalarını kullanmayı amaçlanmaktadır. Adana dabulunan Akpınar İlköğretim Okulundaki 5. sınıf öğrencilerinin İngilizce derslerinde sözcüköğrenmelerini kapsamına alan bu vaka çalışması ile resim ve el-işi uygulamaları ileyaratılacak özgün ve gerçekçi durumları kullanarak onlara İngilizce öğretim programlarındayer alan sözcükleri öğretme yolları araştırılmıştır. Araştırmanın hedefleri arasında onlarınİngilizce sözcükleri öğrenmeye ilgilerini arttırmak, bunu onlar için eğlenceli hale getirmek, veiletişimsel yeterliliklerinde sözcük dağarcıklarını arttırmak bulunmaktadır.Bu çalışmada yer alan bağımsız değişkenleri çeşitli resim ve el-işi uygulamaları ilesözcüklerin ilişkilendirilmesi, bağımlı değişkenleri ise bu uygulamalar yoluyla öğrencilerinİngilizce sözcükleri öğrenmede gösterdikleri başarı düzeyleri oluşturmaktadır. Çalışmanınverilerinde, yapılan sınıf uygulamaları ile öğrencilerin sözcük öğrenmeleri arasındaki ilişkiyeışık tutacak bulgulara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTART AND CRAFT ACTIVITIES IN VOCABULARY TEACHING:A CASE STUDY WITH THE 5TH GRADE STUDENTS AT A STATE PRIMARYSCHOOLEliz CANMaster Thesis, English Language Teaching DepartmentAdvisor: Asst.Prof.Dr. Jülide Ä NÖZÜJune, 2007, 97 pagesMeaningful learning, storage and the retrieval of the vocabulary items in English as aforeign language is the common problem encountered in teaching and learning process. Forthis reason, following Cameron?s (2001) proposal that vocabulary learning is best achievedvia actions that learners take to help themselves understand and remember vocabulary; weaim at using arts and crafts activities to foster the success in vocabulary learning. Within theframework of the dynamics of a case study involved in teaching vocabulary to the 5th gradeelementary school students studying at Akpınar Primary School in Adana, Turkey, thepurpose of this study is to investigate the possibilities of teaching lexical items proposed inthe curriculum utilizing authentic and realistic situations to be created in the implementationof art and craft activities with the purpose of:ï· developing and cultivate students? interest in learning English vocabulary,ï· developing and cultivate students? basic vocabulary treasure in communicativecompetencyThe variables focused on here include the use of various art and craft activities invocabulary teaching as independent and the success level of the students participating in thestudy in their learning English vocabulary as dependent variables. Through the findings ofthis study, we revealed some evidence to highlight the relationships between students?vocabulary learning performance and the use of art and craft activities.