Türk edebiyatında 1951-1961 yıllarında edebî eleştiri(kültür-sanat ve edebiyat dergileri)
Literary criticism in Turkish literature from 1951 to 1961 (culture-art and literature periodicals)
- Tez No: 206422
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA APAYDIN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk edebiyatı, eleştiri, edebû eleştiri, edebiyat, süreli yayınlar, Turkish literature, criticsm, literary criticsm, literature, periodicals
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 279
Özet
iiiÖZETTÜRK EDEBİYATINDA 1951-1961 YILLARINDA EDEBÃ ELEŞTİRİ(Kültür-Sanat ve Edebiyat Dergileri)Sema ÇETİN BAYCANLARDoktora Tezi, Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim DalıDanışman: Doç. Dr. Mustafa APAYDINMart 2007, 269 sayfaBu çalışmada, 1951-1961 yıllarında çıkan kültür-sanat ve edebiyat dergileritaranarak, Türk edebiyatında bir edebû tür olarak eleştirinin gelişimi değerlendirilmeyeçalışılmıştır.Çalışma esas olarak giriş bölümünü izleyen iki ana bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümünde, çalışmanın kapsamı, amacı ve yöntemi belirtilmiş, çalışmayla ilgiliaçıklamalar yapılmıştır. Çalışmaya esas olan süreç kapsamında, siyasal-sosyal vekültürel ortama ilişkin bilgilerin yanı sıra, Türk edebiyatının genel durumu üzerindedurulmuş, çalışmanın malzemesini oluşturan süreli yayınlar tanıtılmıştır. Girişbölümünde edebû bir tür olarak eleştirinin tanımı yapılmaya ve eleştirmen kimdir sorusucevaplanmaya çalışılmıştır.Çalışmanın inceleme bölümü, süreli yayınlardan taranan malzemeninsınıflandırmasıyla oluşmuştur. Bu bölümde öncelikle, bir edebû tür olarak eleştirinindeneme ve kitap tanıtım yazılarıyla bağı irdelenmiş ve Türk edebiyatında 1951-1961yıllarında eleştiriye ve eleştirmene bakış açısı verilmiştir. Dönem içinde roman, hikâye,şiir, tiyatro gibi edebû türlerin yanı sıra, dil, çeviri eserler ve çevirmen, antolojilerüzerine yapılan eleştiriler farklı başlıklar altında incelenmiştir.ivEdebû eserler üzerine yapılan eleştirilerle birlikte, eleştirel düşüncenin yarattığıtartışmalara yer verilmiştir. Ele alınan döneme özgü sorunlar ya da Türk edebiyatındauzun yıllar eleştiri konusu olan kimi başlıklar değerlendirilmeye çalışılmıştır.Sonuç ve değerlendirme bölümünde ise, Türk edebiyatı açısından oldukçahareketli bir dönemin eleştiri anlayışı ve bu anlayışın Türk edebiyatındaki yeriçalışmadan yola çıkılarak verilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTLİTERARY CRITICISM IN TURKISH LITERATURE FROM 1951 TO 1961(Culture-Art and Literature Periodicals)Sema ÇETİN BAYCANLARPhD Thesis, Turkish Literature and Language DepartmentSupervisor: Mustafa APAYDINMarch 2007, 269 pagesIn this study focused on literary criticism?s topic that were published in 1951-1961 periods in Turkish Literature.This study is composed of mainly three parts. The study?s context, method andmaterial of thesis are given in the introduction part. And also necesarry explation aboutstudy that Turkish political, social and cultural life, Turkish literature in 1951-1961. Allthe same time, the query about critics and critcism are invastigated.Analysis part is formed by texts that elected the periodicals. Firstly, this partfocused on relation of critcism essay and book review and secondly, the main point ofview are given in 1951-1961 in Turkish Literarure about ciriticsm. However, criticismarticles are invastageted upon fiction, story, poem, theatre, language, anthology etc. Theendless discussion in Turkish Literarture are implacated in subtitle.As a result, comprehension of criticsm are analysised based on the text that waspublished in cultural-art and literature periodicals in 1951-1961.