Psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerine yönelik bir eğitim yazılımının geliştirilmesi
Development of psychological counseling and guidance services an instructional softwares
  1. Tez No: 206420
  2. Yazar: BADER GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Eğitim, Öğretim Teknolojileri, EğitimselYazılım, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Motivasyon, Computer Aided Instruction, Instructional Technology, Educational Software, Psychological Counseling and Guidance, Motivation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik hizmetlerine yönelikbir eğitim yazılımı geliştirilerek, öğrenci görüşleri doğrultusundadeğerlendirilmiştir. Geliştirilen yazılım, Öğrenci Seçme Sınavına hazırlanan liseson sınıf öğrencilerine yönelik Motivasyon konusu hakkında bilgi vermeyiamaçlamakta ve motivasyonu geliştirmek için taktikler vermektedir. Ayrıcamotivasyonun temel taşlarından biri olan özgüven konusuna açıklık getirmekteve öğrencilere özgüven geliştirme taktikleri sunmaktadır.Yazılımın, genel, öğretimsel ve ekran tasarım özellikleri bakımındaneğitimsel bir nitelik taşıyıp taşımadığı belirlenmeye çalışılmıştır.Bu çalışma, iki ana aşamada gerçekleştirilmiştir: Birinci aşamada,Macromedia programları ile eğitim yazılımı geliştirilmiştir. İkinci aşamada ise,geliştirilen eğitim yazılımı, genel tarama modeli kullanılarak, üç ana başlıkaltında toplanmış 25 değerlendirme maddesinden oluşan bir anket uygulamasıile öğrencilerin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmiştir. Araştırmanınörneklemini; Hatay İli, İskenderun İlçesi, İskenderun Anadolu Lisesi veİskenderun İbn-i Sina Anadolu Lisesinde okumakta olan, son sınıföğrencilerinden rasgele seçilen toplam 120 kişilik öğrenci grubu oluşturmuştur.Araştırmanın bulguları, geliştirilen yazılımın; genel, öğretimsel ve ekrantasarımı özellikleri açısından eğitimsel nitelikler taşıdığını göstermektedir.iv
Özet (Çeviri)
In this research, an instructional software on Psychological Counselingand Guidance Services is developed by the researcher and evaluatedaccording to the viewpoints of the students. The developed software intends togive information about the topic ?Motivation? for the students of senior class inhigh schools who are preparing for the ÖSS (University Entrance Exam) andsupplies the students with the tactics to increase motivation. Furthermore, itclarifies the self-confidence issue which is one of the basics of motivation andpresents tactics of improving self-confidence.It is tried to be found out if the software carries an educational quality inthe aspects of general, instructional and screen design.This research is carried out in two phases: In the first phase, aninstructional software is developed by Macromedia softwares. In the secondphase, the developed educational software is evaluated by the use of a generalscanning model under the title of three main fields with consisting of twenty-fiveitem-evaluation-forms and according to the view points of the students. Thesample of the research is formed via randomly chosen one hundred-twentystudents group who have been studying their final years at İskenderunAnatolian High School and İskenderun İbn-i Sina Anatolian High School inHatay-İskenderun.The findings of the research prove that the developed software hasqualifications in terms of general, instructional and screen design features.vi