İlköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarının sosyal destek kaynakları açısından incelenmesi
Primary education first grade fifth class students academic achievement basis from aspect social support sources study
- Tez No: 206430
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Destek, Akademik Başarı, Arkadaş İlişkileri, Öğretmen-Öğrenci İlişkisi, Anne-Baba Çocuk İlişkisi, Social Support, Academic Achievement, Friends Relationship, Teacher-Student Relation, Parent Relation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
IÖZETİLKÖĞRETİM BİRİNCİ KADEME BEŞİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNİNAKADEMİK BAŞARILARININ SOSYAL DESTEK KAYNAKLARIAÇISINDAN İNCELENMESİİMER KARADAĞYüksek Lisans Tezi, İlköğretim Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Filiz YURTALHaziran, 2007, 82 sayfaAraştırmanın amacı, ilköğretim beşinci sınıf öğrencilerinin akademik başarıdüzeylerinin aileden, arkadaşlardan ve öğretmenlerden algılanan sosyal desteğe görefarklılaşıp farklılaşmadığını incelemek ve bu konuda görüşlerinin ne olduğunu ortayaçıkarmaktır. Nicel ve nitel araştırma desenlerinin bir arada kullanıldığı bu araştırmanınevrenini Adana ili merkezi'nde bulunan bir alt, bir orta ve bir üst sosyo-ekonomikdüzeydeki toplam 3 ilköğretim okulunda 2005-2006 eğitim öğretim yılında öğrenimgören 5.sınıf öğrencileri, araştırmanın örneklemini ise bu okulların 5.sınıflarındaseçkisiz olarak belirlenen 305 öğrenci oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama amacıyla algılanan sosyal desteği belirlemek içinaraştırmacı tarafından geliştirilen Aileden, Arkadaştan ve Öğretmenden AlgılananSosyal Destek Anketi ve anket soruları göz önünde bulundurularak düzenlenen görüşmeformu kullanılmıştır.Araştırma elde edilen sonuçlarda; Aileden algılanan sosyal desteğe göre akademikyönden başarılı olan öğrencilerin başarısız olanlara göre ailelerinden daha olumludestek aldıklarını, derslerinde başarılı yada başarısız olduklarında, ailelerinden herzaman olumlu tepkiler aldıkları, ailelerine kendileriyle yada okulla ilgili her konuyuanlatabildiklerini, aileleri için önemli olduklarını hissettiklerini ve ailelerinin gerçektenkendileriyle ilgilendiklerini daha fazla ifade ettikleri bulunmuştur.IIArkadaşlardan algılanan sosyal destek açısından akademik yönden başarılı olanöğrencilerin başarısız olanlara göre arkadaşlarından daha olumlu destek aldıklarını,arkadaşları tarafından sevildiğini, arkadaşları herhangi bir konuda karar alırkenkendisinin düşüncelerini sorduğunu, arkadaşlarını kendine yakın hissettiklerini, birliktezaman geçirmekten hoşlandığını, yakın arkadaşlarının olduğunu, sorunları olduğundaarkadaşlarının yardımcı olduğunu, arkadaşları tarafından dışlanmadığını daha fazlaifade ettikleri, akademik çalışmalarında yardım almaktan çok, yardım etmeyi tercihettikleri sonucuna ulaşılmıştır.Öğretmenlerden algılanan sosyal desteğe göre akademik yönden başarılı olanöğrenciler başarısız olanlara göre; öğretmenlerinden daha olumlu destek aldıklarını,öğretmenlerinin kendi düşüncelerine değer verdiklerini, öğretmenin sınıfındaki tümöğrencilere eşit davrandığını, öğretmenleriyle daha fazla iletişim kurdukları,öğretmenlerinin sınıfta herhangi bir olay olduğunda kendilerini konuşarak uyardığını,daha fazla ifade ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
IIIABSTRACTPRIMARY EDUCATION FIRST GRADE FIFTH CLASS STUDENTSACADEMIC ACHIEVEMENT BASIS FROM ASPECT SOCIAL SUPPORTSOURCES STUDYİmer KARADAĞM.A. Dissertation, Department of Educational SciencesSupervisor: Asst. Prof. Dr. Filiz YURTALJune-2007, 79 pagesResearchers aim, is to find out to investigate if the success level of theelementary education fifth class students and it is dependence on family education level,friends and the social support which is taken from the teachers depends and differ. Thestudy is put together with the Qualitative and Quantitative research designs and thecreation of the research includes a lower, a middle, and upper social class level 3 totalelementary education the term 2005-2006 fifth class students which is in Adana citycenter, illustration of the research is put together in 305 students who was chosen with aadvance planning.In research process to find out the social support level which is given byfamily, friends, and the teachers a survey form was used which is called Social SupportSurvey and other survey questions. And all these comprised the research.In the findings of the research; From the family social support point of view thestudents who are successful gets better support without a question of success or failurethen those who aren?t successful. Moreover they would be able to talk to their familiesabout any topic concerns their education and social life. In the research it was found thatthe students were important for their families and they felt this importance towardsthem. Another finding is that they were able to express these feelings and supportsgiven by their family.IVFrom the friends social support point of view; the students who get positivesupport from their friends are more successful then those who don?t. They were lovedby their friends and they were asked their ideas by their friends before making anydecision. They felt that their friends are really close to them and if there was anyproblem they knew that their friends would be there to support and find a way to solveit. They expressed that they weren?t discriminated by their friends and instead of takingany academic support, they were willing to give more.From the teachers social support point of view; the students are successful getsmore positive support from their teachers than those are not successful. They expressedthat their teachers gave importance to their ideas, and was fair to all the students in theclass. They were able to communicate with an interruption. And if there was anyproblem concerning to them, teachers warned them by talking.