The Acquisition of English dative alternation by Turkish adult learners of English
İngilizce'de ki dolaylı nesnenin İngilizce'yi ikinci dil olarak edinen Türk yetişkinler tarafından edinimi
- Tez No: 206431
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEM CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: İkinci Dil Edinimi, Aradil, İngilizcede ki dolaylı nesne, Second Language Acquisition, Interlanguage, Dative Alternation in English
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
iÖZETİNGİLİZCE'DE Kİ DOLAYLI NESNENİN İNGİLİZCE'YİİKİNCİ DİL OLARAK EDİNEN TÜRK YETİŞKİNLERTARAFINDAN EDİNİMİM.Pınar BABANOĞLUMaster Tezi, İngiliz Dili Eğitimi Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Cem CANHaziran 2007, 98 sayfaİkinci Dil Edinimi (İDE) araştırmaları kapsamında, aradil gelişimi ve ikinci dilöğrenenlerin sahip oldukları dilbilimsel sistemlerinin doğası, önemi unsurlar halinegelmiştir. Bu hususta, aradil gelişimine bağlı diğer etmenler olan aradil üzerinde anadiltransferi faktörü ve diller arası dilbilimsel farklılıklar araştırmanın ilgi alanınıgenişletmiştir.Bu çalışma İngilizceyi ikinci dil olarak öğrenen Türk yetişkinlerinin aradilgelişimlerini ve sergiledikleri aradil özelliklerini araştırmaktadır. İngilizcedeki dolaylınesne yapılarının ikinci dil süreci aradil ile ilgili varsayımlar açısından incelenmektedir.Araştırmanın soruları şunlardır:1. İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen Türk yetişkinler ([ad öbeği _edatöbeği] yapısını mı, yoksa [ad öbeği _ ad öbeği] yapısını mı daha önceediniyorlar?2. Durumsal anadil özellikleri, İngilizceyi ikinci dil olarak edinen Türkyetişkinlerin İngilizce bazı fiillerden sonra“-for”edatını kullanmalarıgerektiği“-to”edatı kullanmalarına yol açacak şekilde olumsuz olarak mıetkiliyor?3. İngilizceyi ikinci dil olarak edinen Türk yetişkinlerin bu yapılarıedinmelerindeki başarıları İngilizce seviyeleri ile doğru orantılımıdır?Bu çalışma Çukurova Üniversitesi İngilizce Bölümünde okuyan, İngilizce yeterlikseviyeleri ileri ve orta olarak Michigan Placement Test ile belirlenen 100 öğrenci ileiiyapılmıştır. Yazılı veri dilbilgisel yargı ve cümle oluşturma testleri aracılığı iletoplanmıştır. Ayrıca veri toplama araçları olarak TICLE ve LOCNESS isimli ikistandart ve uluslarası bütünce kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiiABSTRACTTHE ACQUISITION OF ENGLSH DATIVE ALTERNATIONBY TURKISH ADULT LEARNERS OF ENGLISHM. Pınar BABANOĞLUMaster Thesis, English Language Teaching DepartmentAdvisor: Asst. Prof. Dr. Cem CANJuly, 2007, 98 pagesWithin the field of Second Language Acquisition (SLA) research, Interlanguage(IL) development and the nature of linguistic systems that L2 learners have becomeimportant components. In this respect, other related issues of IL development as nativelanguage factor for transfer situation, and effects of cross linguistic differences betweenlanguages have expanded the interest of the inquiry.This study investigates the IL development of Turkish adult learners of Englishin terms of the IL features they employed and L1 effect on their IL. The L2 process ofDative Structure in English is examined in respect of questioning the IL assumptions.The questions of the research are:1. Do Turkish learners of English acquire [_ NP PP] constructions or [_ NP NP]constructions before?2. Do positional L1 features negatively affect learners? use of the verbs requiringpreposition for instead of to?3. Does the learners? success with these forms increase gradually along with theirproficiency levels?The study was conducted with 100 students studying ELT at ÇukurovaUniversity, who were classified into two levels of English proficiency as intermediateand advanced on the results of the Michigan Placement Test. Written data werecollected through grammaticality judgement and sentence construction tasks. Inaddition, two standard and international corpora, namely TICLE and LOCNESS, wereutilized as data collection tools.iv