Lise 3. sınıf öğrencilerinin arkadaşlık ilişkileri ve benlik saygılarının bazı değişkenler açısından incelenmesi
An Investigation of third graders' friendship charecteristics and their self-esteem regarding of some variable at secondary schools
  1. Tez No: 206434
  2. Yazar: GÜLŞEN BÜYÜKŞAHİN ÇEVİK
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MERAL ATICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Arkadaş, Arkadaşlık, Benlik Saygısı, Friend, Friendship, Self Esteem
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
ÖZETLİSE 3. SINIF ÖĞRENCİLERİNİNARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ VE BENLİK SAYGILARININ BAZIDEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİGülşen BÜYÜKŞAHİN ÇEVİKYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Meral ATICIHaziran 2007, 114 SayfaBu araştırmanın amacı, lise 3. sınıf öğrencilerinin arkadaşlık ilişkileri vearkadaşlık ilişkilerindeki bazı değişkenlere göre benlik saygısının incelenmesidir.Bu çalışma, 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Adana İli Seyhan İlçe'sindebulunan 6 genel lisede toplam 532 öğrenci üzerinde yürütülmüştür. Araştırmanınverileri ?Arkadaş İlişkileri Anketi? ve Coopersmith Benlik Saygısı Envanteri iletoplanmıştır. Verilerin analizinde frekans, yüzde, kay kare analizi, bağımsız gruplar t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin arkadaş sayılarının çoğunluğunun10'dan fazla olduğu; erkeklerin kızlara göre daha fazla arkadaşa sahip olduğu ortayaçıkmıştır. Öğrencilerin yakın arkadaş sayısının çoğunun 2 ile 4 ve erkeklerin yakınarkadaş sayısının kızlardan daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin çoğununkarşı cinsten arkadaşı olmakla birlikte, arkadaşlarıyla genellikle okulda-dershanedetanıştıkları ortaya çıkmıştır. Karşı cinsten romantik bir ilişkisinin olmadığını belirtenöğrencilerin oranı, olduğunu belirtenlerden daha yüksektir.Öğrencilerin yaşadığı anlaşmazlık konularında ilk sırada ?farklı dünya görüşünesahip olma? vardır. Öğrencilerin çoğunluğu yakın arkadaşlarıyla olan ilişkilerindememnundur ve arkadaşlarında tercih ettiği özelliklerin başında ?sırdaş ve güvenilirolma? gelmektedir.Öğrencilerin yarısından fazlası için ailelerinin arkadaşlık ilişkilerine müdahaleettiği, erkeklerden daha çok kızlara müdahale edildiği ve bu müdahalenin çoğunluklaanne tarafından yapıldığı ortaya çıkmıştır.Öğrencilerin benlik saygısı cinsiyete ve yakın arkadaş sayısına göre anlamlı birfarklılık göstermemektedir. Buna karşılık, öğrencilerin karşı cinsten arkadaşın olupolmaması, romantik bir arkadaşın olması ve ailenin müdahale etmesine göre benliksaygısı ölçeğinin bazı alt ölçek puanları arasında anlamlı bir fark vardır.
Özet (Çeviri)
ABSRACTAN INVESTIGATION OF THIRD GRADERS? FRIENDSHIPCHARECTERISTICS AND THEIR SELF-ESTEEM REGARDING OF SOMEVARIABLE AT SECONDARY SCHOOLSGülşen BÜYÜKŞAHİN ÇEVİKMaster Thesis, Department of Educational SciencesAdvisor: Assistant Prof. Dr. Meral ATICIJune 2007, 114 PagesThe aim of this study was to identify the friendship characteristics of thirdgraders at secondary schools. Students? self-esteem was also examined regarding someof the friendship characteristics.This study was carried out with 532 students attended high schools at centraldistrict Adana province. Data were collected by ?Friendship Relation Questionnaire?and ?Coopersmith Self Esteem Inventory?. Chi-square test, one-way anova andindependent sample t test were used to analyse data.The findings of this study indicated that most of the students have more than 10and between two and four close friends. So the number of close friends was smallerthan the number of friends. Boys had more close friends than girls. Most of the studentsalso had boy friend/girl friend. Students usually met their friends at school and privatecourses. Also, some of the students had romantic relationships.Students reported that their conflicts with their friends were mostly caused byhaving different opinion. Most of students were happy with relationships with theirclose friends. Over the half of students stated that their parents intervened relationshipwith their friends. Girls mentioned more parents intervention than boys did. Motherswere mostly responsible for this intervention.There was no significant difference on students self esteem in terms of genderand the number of close friends, while self esteem scores of students differed accordingto the status of having boy/girl friend, romantic relationship and parent intervention.