Okul psikolojik danışmanlarının kişilik özellikleri ile mesleki yetkinlik beklentileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
A Survey between the school psychological counselors personality features and occupational self-efficacy
- Tez No: 206433
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SABAHATTİN ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul psikolojik danışmanı, kişilik özellikleri, danışmanyetkinlik beklentisi, School Psychological Counselor, Personality Features, CounselorSelf Efficacy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
viiÖZETOKUL PSİKOLOJİK DANIŞMANLARININ KİŞİLİK ÖZELLİKLERİ İLEMESLEKİ YETKİNLİK BEKLENTİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİNİNCELENMESİMehmet Salih ÖZGÜNYüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç Dr. Sabahattin ÇAMHaziran 2007, 91 SayfaBu araştırmada, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan İlköğretim veOrtaöğretim okullarında ve Rehberlik Araştırma Merkezi'nde çalışan psikolojikdanışmanların kişilik özellikleri ve mesleki yetkinlik beklentileri arasındaki ilişkiincelenmiştir. Çalışmada ayrıca psikolojik danışmanların kişilik özellikleri ve meslekiyetkinlik beklentileri açısından dağılımlarına bakılmış ve cinsiyet, mezuniyet düzeyi,çalışılan okul düzeyi ve mezun olunan program değişkenlerine göre kişilik özellikleri vemesleki yetkinlik beklentilerinin farklı olup olmadığı araştırılmıştır.Araştırma 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Adana ili merkez ilçeleri Yüreğirve Seyhan'da Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı İlköğretim, Ortaöğretim okullarında veRehberlik Araştırma Merkezi'nde görev yapan 188 psikolojik danışmanla yapılmıştır.Psikolojik danışmanların, kişilik özellikleri ?Hacettepe Kişilik Envanteri? ile meslekiyetkinlik beklentileri ise ?Okul Psikolojik Danışmanı Yetkinlik Beklentisi Ölçeği? ileölçülmüştür.Elde edilen veriler, SPSS 11,5 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir.Analizlerde, Pearson Çarpım Moment Korelasyon Katsayısı, Tek Yönlü VaryansAnalizi ve t testi kullanılmıştır. Sonuçlar yorumlanırken 0,05 anlamlılık düzeyi ölçütalınmıştır.Araştırma sonucunda, psikolojik danışmanların kişilik özellikleri puanlarınınyüksek olduğu ve kişilik özellikleri ile danışman yetkinlik beklentileri arasında düşükdüzeyde anlamlı ilişkiler olduğu saptanmıştır. Cinsiyete göre, psikolojik danışmanlarınkişilik özelliklerinin duygusal kararlılık boyutunda erkek psikolojik danışmanlar lehine;viiisosyal normlar boyutunda ise bayan psikolojik danışmanlar lehine anlamlı bir farkolduğu tespit edilmiştir.Mezuniyet düzeyine göre kendini gerçekleştirme ve duygusal karalılıkboyutlarında yüksek lisans mezunları lehine anlamlı bir fark olduğu; ancak, sosyalilişkiler, sosyal normlar ve antisosyal eğilimler boyutlarında ve danışman yetkinlikbeklentisinde mezuniyet düzeyine göre bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Çalışılan okul düzeyine göre, kendini gerçekleştirme, sosyal ilişkiler, sosyalnormlar ve antisosyal eğilimler boyutlarında danışmanlar arasında anlamlı bir farkolmadığı, fakat duygusal kararlılık boyutunda ve danışman yetkinlik beklentisindeortaöğretimde çalışan danışmanlar lehine anlamlı bir fark olduğu bulunmuştur.Mezun olunan programa göre ise, kişilik özellikleri ve danışman yetkinlikbeklentisi puanları açısından danışmanlar arasında anlamlı bir fark olmadığısaptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ixABSTRACTA SURVEY BETWEEN THE SCHOOL PSYCHOLOGICAL COUNSELORSPERSONALITY FEATURES AND OCCUPATIONAL SELF-EFFİCACYMehmet Salih ÖZGÜNMaster Thesis, Department of Educational SciensesAdvisor: Assistant Prof. Dr. Sabahattin ÇAMJune 2007, 90 PagesIn this research, the relatonship between the Psychological Counselors?, whohave been working at the Primary and Secondary Education Schools and CounselingResearch Center under the authority of National Education Ministry, personalityfeatures and occupational self-efficacy was examined. In this study, also PsychologicalCounselors? personality features and occupational self -efficacy distribution had beenexamined and differences between the personality features and occupational self-efficacy had been studied by looking at the variables of sex, graduation level,graduation field and the school level they work.This research was done with 188 Psychological Counselors who have beenworking in the Primary and Secondary Education Schools and Counseling ResearchCenter related to National Education Ministry in Yüreğir and Seyhan Central Districtsof Adana Province in 2005-2006 education year. Psychological Counselors? personalityfeatures were evaluated by ?Hacettepe Personality Inventory? and occupational self-efficacies were evaluated by ?School Counselors Self-Efficacy Scale?.The datums that are taken were analized by using SPSS 11.5 StatisticProgramme. In this analyses, pearson pruduct moment corelation, one way Anova and ttest were used. While the results are interpreted, 0.05 was accepted as a significantlevel.In addition, the findings shows that the Psychological Counselors? personalityfeatures points are high and there is low significant relation between the personalityfeatures and counselors self-efficacy. As to sex, it is determined that there is asignificant difference on the dimention of emotional determination, PsychologicalxCounselors? personality features are in favor of male counselors, but on the dimentionof social norm, in favor of female counselors. As to graduation level, it is determinedthat there is a significant difference in favor of master graduates on the dimention of selfrealization and emtional determination, however, social relations, social norms, anti-social tendency and counselors self-efficacy there is no difference.As to school level they work, it is found that on the dimention of self realization,social relations, social norms and anti-social tendency there is no significant differencebetween counselors, but for ones working on the Secondary Education there is asignificant difference on the dimention of emotional determination and counselors self-efficacy.As to programme they graduated, it is determined that there is not significantdifference between the counselors? personality features and counselor self-efficacypoints.