İlköğretim ı. sınıfa yeni başlayan öğrencilere uygulanan eğitim-öğretime hazırlık çalışmalarının öğrenci, öğretmen ve veli görüşlerine göre değerlendirilmesi
The Evaluation of preperation studies for education applied to first grade primary school in terms of students, teacher and parents' opinions
- Tez No: 206435
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FİLİZ YURTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Uyum, okula hazırlık, öğretmen-öğrenci-veli ilişkisi, oryantasyon, Adaptation, preparation to school, teacher-students-parents relations, orientation
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilköğretim birinci sınıfa başlayan öğrencilere uygulananeğitim-öğretime hazırlık çalışmasının nasıl uygulandığını gözlemlemek ve yapılanuygulamaları öğretmen, öğrenci ve veli görüşleri açısından değerlendirmektir.Araştırma, 2006-2007 eğitim-öğretim yılında Adana ili merkezinde bulunan üçilköğretim okulundan toplam 30 veli, 30 öğrenci ve bu okullarda birinci sınıfı okutan 3öğretmenden oluşmuştur. Veri toplama aracı olarak nitel araştırma yöntemlerinden gözlem vegörüşme kullanılmıştır. Eğitim Öğretime Hazırlık çalışmalarının nasıl uygulandığınıgözlemlemek için örnekleme alınan üç ilköğretim okulundan birinde çalışma süresincegözlem yapılmıştır. Ayrıca öğretmen, veli ve öğrencilerin hazırlık çalışmasınıdeğerlendirmeleri amacıyla okullar açıldıktan iki hafta sonra yarı yapılandırılmış görüşmeformu kullanılarak görüşmeler yapılmıştır.Araştırmada gözleme ait verilerden elde edilen sonuçlarda; eğitim-öğretime hazırlıkçalışmasının okulun ilk gününden veli ve çocuklarda okula karşı olumlu izlenimleredinmesine katkıda bulunduğu, çalışmalar kapsamında öğretmen ve öğrencilerin birbirleriniyakından tanıdığı, öğrencilerin kendilerini daha güvende hissetmelerini ve okulda daha rahathareket etmelerini sağladığı, öğrencilerin, katıldığı etkinliklerle okulu hem eğlenceli bir yerolarak algılanmasına hem de öğrenci-öğretmen ilişkisini arttırdığı, uygulamaya velilerindeiikatılmış olmasının hem veli-öğretmen ilişkisini artırdığı hem de velilerin birbirlerinitanımalarını sağladığı sonuçlarına ulaşılmıştır.Veli ve öğretmenlerle yapılan görüşmelerden elde edilen sonuçlarda; çocukların okulauyumlu bir şekilde başlamalarının hem sınıf atmosferini olumlu etkilediği, hem de öğretmeninilk haftalardaki işini kolaylaştırdığını, öğrencilerin eğitim-öğretime hazırlanmasına yönelikhazırlanan çalışma ile ilgili olumlu düşünceler taşıdıkları bulunmuştur. Uygulama sırasındaöğretmenlerin konuyla ilgili gerek Milli Eğitim gerekse okul idarecileri tarafından yeterincebilgilendirilmedikleri, bu nedenle gerekli ön hazırlıkları yapamadıkları ve okullara gönderilenhazırlık çalışmaları ile ilgili programın yeterince detaylı olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıcauygulanan çalışmanın süresinin her öğrencinin bireysel farklılıkları ve bu farklılıklardankaynaklanan uyum süreçlerinin değişebileceği göz önünde bulundurularak uzatılmasıgerektiği belirtilmiştir.Öğrenci görüşlerinden elde edilen sonuçlardan; öğrencilerin etkinliklere katılarakokulu tanıdıkları, okulda ve sınıfta uyulması gereken kuralları öğrendikleri, arkadaşları veöğretmenleri ile okullar açılmadan tanıştıkları ve okulda bulunmaktan mutlu olduklarısonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is observing how the preparation study for education isimplemented on first grade primary school students and evaluating applied studies interms of teachers, students and parents? opinions.This research includes 30 parents, 30 students and 3 teachers from 3 primaryschools located in the city center of Adana in 2006-2007 educational years.Observations and interviews which are the methods of qualitative research have beenused as tools to collect data. Observations have been prepared in one of the 3elementary schools in which the samples have been taken to observe theimplementations of the preparation study for the educational year. In addition, therehave been interviews with half-made forms to enable teachers, parents and students forevaluating their preparation studies.In the result of research provided from the data pertaining to the observations, It isshowed that the preparation study for education provided positive impression onparents and students against the school, Teachers and students knew each other closely,Students felt safer and more comfortable at school, Students attended to more activitiesand started perceiving the school as a fun place, The relationships between students andteachers have become better, Attending to this practice, the parents knew each otherbetter and also the relations between parents and teachers have become better.ivIn the result taken from the interviews, it is showed that the children starting toschool harmoniously affects the atmosphere of the class positively. Besides, the childrenconsidered positively about this study. During the practice It is comprehended thatbecause the teachers have not been informed enough by National Education or theschool administration. They could not prepare their self enough and, the programrelated to preparation study sent to schools have not been enough detailed. It is notifiedthat the duration of study should be extended because of the personal differences foreach student and their adaptations.From the results provided from the students? opinions it is comprehended that thestudents became more familiar with the school by attending to more activities, theylearned the rules which should be obeyed, they met with their friends and teachersbefore the school starts and they were happy to be at school.