Kuran ve hadislere göre Hz. Peygamber'in kişiliği
Personality of the Prophet Muhammad according to Koran and Hadith
  1. Tez No: 206438
  2. Yazar: NADİBE GÜL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Muhammed, kişilik, tutum ve davranışlar, model insan, en güzelahlak, Prophet Muhammad, personality, behaviors and attitudes, model person, the bestmoral
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
ÖZETKUR'ÂN VE HADİSLERE GÖRE HZ. PEYGAMBER'İN KİŞİLİĞİNadibe GÜLYüksek Lisans Tezi, Temel İslâm Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Ali Osman ATEŞNisan 2007, 118 Sayfa.Bir insanın söylediği sözler, farklı ve özel durumlara verdiği tepkiler, bu durumlardagösterdiği tutum ve davranışlar, o insanın kişilik yapısı hakkında önemli ipuçları taşımaktadır.Bu bakımdan çeşitli durumlar hakkında söylenen sözler ve bu durumlarda gösterilen tutum vedavranışlar üzerine yapılan analizlerle kişilik kodlarına ulaşmak mümkündür.Biz bu çalışmamızda, Hz. Peygamber'in hayatı boyunca değişik ortamlarda sarf ettiğisözler ve çeşitli durumlara verdiği tepkilerden yola çıkarak onun kişiliğini ve kişiliğininbeslendiği hayat felsefesini ortaya koymaya çalıştık.Bu araştırmada Hz. Peygamber'in kendisiyle, yaratıcısıyla, diğer insanlarla ve canlı-cansız tüm varlıkla nasıl bir ilişki sürdürdüğünü, bunlarla tam bir uyum sağlayacak en güzelahlâka nasıl ulaştığını ve mükemmel bir model insanı nasıl oluşturduğunu anlatmaya gayretettik.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTPERSONALITY OF THE PROPHET MUHAMMAD ACCORDING TO KORAN ANDHADITHNadibe GÜLMaster Thesis, Basic Islam Sciences DepartmentAdvisor: Prof. Dr. Ali Osman ATEŞApril 2007, 118 Pages.The words a man said, his reactions to different and special conditions, the behaviorsand attitudes towards these conditions, include important clues about this man personality.From this point of view, it is possible to reach personality codes by way of words said aboutvarious situations and analyses were made on behaviors in this situation.In this study, we tried to bring up the personality of the Prophet Muhammad and hislife philosophy which nourishing his personality, by way of words the Prophet said throughhis whole life and his reactions to various conditions.In this study, we tried to tell about what kind of relationship the Prophet carried withhimself, his creator, and other people and animated or in animated all existence, how hereached the best moral with adapting these and how he created a flawless model person.