Hadislerde uluhiyyet
Godness in hadiths
  1. Tez No: 206439
  2. Yazar: ALİ BİLGİÇ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Ulûhiyyet, İlah, Rab, Tevhid, Şirk, Esmâü'l Hüsnâ, Godness, God, Unification, Şirk, Esmâü?l Hüsnâ
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
iÖZETHADİSLERDE ULÛHİYYETAli BİLGİÇYüksel Lisans Tezi: Temel İslâm Bilimleri Ana BilimdalıDanışman: Prof. Dr. Ali Osman ATEŞNisan 2007, 122 sayfaAllâh'ın varlığı, birliği ve hakikati İslâm'ın ve onun Peygamberi Hz.Muhammed'in insanlara ulaştırmak istediği en önemli mesaj olmuştur. Ulûhiyyetinvasıfları konusu tüm ilâhû dinlerde olduğu gibi İslâm dininde de üzerinde önemledurulan konulardan biridir. Çalışmamızda öncelikle ulûhiyyet ile ilgili kavramlarüzerinde durduk. Bu kavramların tahlillerinin yanında, Hristiyanlık, Yahudilik ve İslâmöncesi Arap toplumunun inancında ulûhiyyet anlayışını ve delillerini anlatmaya çalıştık.Bununla birlikte İslâm mezheplerinin ilâhû sıfatlarla ilgili görüşleri hakkında bilgiverdik. Daha sonra Kur'ân ve hadislerde Esmâü'l Hüsnâ bahsi, Esmâü'l Hüsnâ'nınsayısı, Esmâü'l Hüsnâ'nın Ulûhiyyete delaleti konularına değindik.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTGODNESS IN HADITHSAli BİLGİÇMaster of Arts, The Department of The Basic Islamic SciencesSupervisor: Prof. Dr. Ali Osman ATEŞApril, 2007, 122 pagesThe reality of God?s existence and uniquenness has become the most importantmessage that Islamic Religion and his Prophet Hz. Muhammed wanted to bring topeople. Godness subject is one of the topic that special attention is paid in Islamicreligion as it is the same in all divine religions. In that study, firstly, some conceptstaking place in the godness concept and proofs in Christianity, Judaism, and Müşrikconvictions were explained. Besides, Hadiths related to Godness subject were touchedon and some information on the opinions of sects about adjectives were given. Esmaü?lHüsnâ subject, the number of Esmâü?l Hüsnâ and the sign of Esmâü?l Hüsnâ onGodness in the Qoran and hadiths were mentioned in that study, too.