Keller'ın arcs güdülenme modeline dayalı bilgisayar yazılımının matematik öğretiminde başarı ve kalıcılığa etkisi
The Effects of computer software based on keller's arcs motivational model on the academic achievement and retention at teaching of mathematics
  1. Tez No: 206437
  2. Yazar: MURAT GÖKCÜL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET TEKDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Keller, ARCS Modeli, Kümeler, Güdüleyici Öğrenme, BilgisayarDestekli Matematik Öğretimi, Özel Öğretici Program, Keller, ARCS Model, Sets, Motivational Learning, Computer BasedMathematics Instruction, Computer Based Instructional Tutorial
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu deneysel araştırmada amaç; John Keller'in ARCS güdülenme modelinedayalı olarak hazırlanan özel öğretici programın (ÖÖP) kullanıldığı bilgisayar destekliöğretim (BDÖ) yöntemiyle, tüm sınıf yönteminin kullanıldığı grupları karşılaştırarak,uygulanan yöntemlerin ilköğretim altıncı sınıf matematik dersi kümeler ünitesindekiakademik başarı ve kalıcılığa etkisini incelemektir.Araştırma 2006-2007 eğitim öğretim yılının birinci döneminde, Osmaniye ilimerkezinde bulunan Münire Hanım İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirilmiştir. Tümaltıncı sınıf öğrencilerinden yansız olarak seçilen iki sınıftan biri deney grubu diğeri dekontrol grubu olarak belirlenmiştir. Deney grubu 22, kontrol grubu ise 19 öğrencidenoluşmaktadır.Deney grubu; konuları, araştırmacı tarafından hazırlanan ÖÖP ile bilgisayarlaboratuarında işlerken, kontrol grubu aynı konuları öğretmenleri ile sınıftaişlemişlerdir.Araştırmanın sonucunda elde edilen veriler; varyans analizi, bağımsız gruplar t-testi ve kovaryans analizi kullanılarak yorumlanmıştır. Araştırma sonunda deney grubuile kontrol grubunun sontest puanları arasında deney grubu lehine anlamlı bir farkçıkarken kalıcılık puanları arasında ise kontrol grubu lehine anlamlı bir fark çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this experimental research was to analyze the effects of computerbased instruction tutorial method that was designed according to Keller?s ARCSmotivational model and whole class teaching method on the academic achievement andretention in sixth grade mathematics lesson sets unit by comparing groups.The research was performed in 2006-2007 education year first semester atMünire Hanım Primary School where placing in Osmaniye city central district. One oftwo classrooms these were determined randomly from among the all of the sixth gradeclassrooms was determined as experimental group and the other one as control group.Experimental group consists of 22 students; control group consists of 19 students.While the experimental group was having the lessons in computer laboratory bycomputer based instruction tutorial that was prepared by the researcher, the controlgroup had the lessons in the classrooms by their teacher.The data that was gained at the end of the research was analyzed by usingvariance, independent samples t-test and covariance. At the end of the research, asignificant difference was determined between the post test scores of the groups ofexperimental and control in favor of experimental group and a significant differencewas determined about retention test scores in favor of control group.