Kaynak temelli yaklaşım bağlamında bilişim sistemlerinin KOBİ'lerin performansına etkileri: Denizli ilinde ampirik bir çalışma
The effects of information systems on SME's performance within the context of resource based view: An empirical assessment in Denizli province
- Tez No: 206558
- Danışmanlar: Y.DOÇ. HÜSEYİN ŞENKAYAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, İşletme, Information and Records Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ'ler, Bilişim Sistemleri, Bilişim Teknolojileri Yönetimi, Verimlilik, Performans, Kaynak Temelli Yaklaşım, Anket, SMEs, Information Systems, Information Technologies Management, Productivity, Performance, The resource Based View, Survey Instrument
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 327
Özet
Serbest piyasa ekonomilerinde başarılı ve başarısız işletmeleri birbirinden ayıran enönemli ölçüt, bu işletmelerin ne kadar fazla işgücü verimliliğine sahip oldukları ve genelişletme performanslarının ve bilgi teknolojilerinden elde ettikleri performansların ne fazlaolduğudur. İşletmeler örgütsel, beşeri ve teknolojik kaynaklarını ve yeteneklerini ne kadarözgün, etkin, verimli kullanabildiklerine ve uluslararası ve yerel pazarlara uygun, etkinrekabetçi strateji seçebilme ve uygulayabilme yeteneklerine göre başarılı veya başarısız olaraksınıflandırılmaktadır. Yöneticiler ve akademisyenler ayrıca, işletmelerin bilişimteknolojilerine yaptıkları yatırımların karşılığını yeterince almadığını düşünmektedirler.Bu çalışmada işletmelerin sahip olduğu teknoloji, beşeri ve örgütsel kaynakların veyeteneklerin işletme performansına ve bilişim teknolojileri performansına etkisi olup olmadığıKaynak Temelli Yaklaşım ile ampirik olarak araştırılmıştır. Ayrıca işletmelerde işgücüverimliliğini etkileyen faktörler ile işgücü verimliliğinin sektör ve firma büyüklüğübakımından farklılaşıp farklılaşmadığı araştırılmıştır. Bunlara ek olarak işletmelerinizleyebilecekleri farklı rekabetçi stratejilerinin genel işletme ve bilgi teknolojileriperformansında bir farklılığa yol açıp açmadığı araştırılmış ve firmaların büyüklüklerine görebilgi teknolojilerinden sağladıkları faydaların farklılaşıp, farklılaşmadığı araştırılmıştır.Çalışmanın ana kütlesini Denizli ilinde faaliyet gösteren KOBİ'ler oluşturulmuş ve veritoplama yöntemi olarak nitel araştırma yöntemlerinden anket yöntemi belirlenmiştir.Çalışmada ayrıca Denizli ilinde faaliyet gösteren KOBİ'ler hakkında örgütsel, yönetsel veyapısal karakteristikleri ile bilgi ve veriler toplanmış, analiz edilmiş, yorumlanmış veraporlanmıştır. Çalışmada kullanılan anket yoğun bir literatür taraması sonucu oluşturulmuşve daha önce geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş ölçeklerden oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The most important measure differentiating successful and unsuccessful organizations inthe free market economies is how high their labor productivity is and how much thoseorganizations have overall organizational and information technologies performance.Organizations are differentiated with respect to how efficiently and effectively they employorganizational, human and technological capabilities and resources. Successful andunsuccessful organizations are distinguished in regard to how effectively and efficiently theychoose and apply appropriate competitive strategies in domestic and international markets.Besides, managers and academicians are thinking that the organizations do not get therequired benefits from technology investments as much as expected.In this study, the effects of technology, human and organizational resources andcapabilities on overall organizational and information technologies performance areinvestigated empirically within the context of Resource Based View. In addition, the factorseffecting workforce productivity and whether workforce productivity is differentiated byindustry and firm size have been investigated. Moreover, whether different competitivestrategies are creating variations in overall organizational performance and informationtechnologies performance and firm sizes create differences in the perceptions of benefitsacquired from technology implementations are researched. The sample of the study is madeup of Small and Medium Size Enterprises (SMEs) operating in Denizli province of Turkeyand as the data collection method, a survey instrument and quantitative analysis methods havebeen adopted.Data and information on organizational, managerial and structural aspects of SMEs arealso collected, analyzed, interpreted, and reported. The survey instrument has been developedby previously tested instruments studies, acquired by intensive literature review.