Avrupa Birliği müzakere sürecinde Türkiye ile Yunanistan arasındaki karasuları ve hava sahasının genişliği sorunları
In the European Union negotations process the territorial waters and the airspace boundaries problems between Turkey and Greece
  1. Tez No: 206617
  2. Yazar: MAHMUT MELİH BAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EZELİ AZARKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Law, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Ege, Karasuları, Hava Sahası, Türk- Yunan Sorunları, Aegean, Coastal Waters, Air Space, Turkish-Greek Problems
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Türkiye ve Yunanistan'ın 1000 yıllık ortak tarihlerinde genellikle hasmane bir şekildeyürüyen ilişkileri, Avrupa Birliği boyutunun ilişkilere yön vermesiyle başka bir boyutataşınmıştır. Bu boyut içinde devam eden sorunlar, günümüzde Kıbrıs ve Ege eksenindetoplanmaktadır. Özellikle Ege sorununun adil bir şekilde çözülmesi Türkiye'nin egemenlik,açık denizlere çıkış ve muhtemel bir harekat sırasında inisiyatifi elde bulundurma konularıaçısından hayati önem taşımaktadır.Türkiye'nin Ege'deki egemenlik haklarıyla doğrudan ilişkili olan karasuları ve onunlabağlantılı olan hava sahası genişliği sorunu askeri ve siyasi açıdan çok önemlidir. Buçalışmada öncelikle bu iki sorunun hukuki açıdan bir değerlendirilmesi yapılmıştır. Dahasonra iki ülke arasındaki sorunlar tarihi bir süreç içinde incelenerek tarafların tezleri objektifbir şekilde incelenmiştir. Türkiye'nin AB müzakere sürecine girmesinden dolayı, konununAB muktesebatı içinde yeri ve çözüm şekilleri incelenmiş, bu konuda Türkiye'nin AB ileilişkileri tarihsel bir süreç içinde irdelenmiştir. Son olarak muhtemel çözüm şekilleri veuygulanması gereken politikalar hakkında yapılan çalışmalar teklifler haline getirilmiş vemilli çıkarlara uygun hareket tarzları geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmanın benzerkonularda yapılacak diğer çalışmalara referans olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Turkey?s and Greece?s 1000 year old adversary relations have been brought in a highlydifferent arena with European Union?s intervening two countries? problems. Today, problemsbetween two countries are gathered around Cyprus and Aegean. Especially, the just solutionof Aegean conflict is highly important for Turkey, due to its defending soverign rights in theAegean, freely sailing into the open seas, and holding initiative in a likely operationenvironment in the region.Turkey?s coastal waters and its projection of air space width problems are eminent,since these problems are directly linked with Turkey?s sovereignity over the Aegean. In thisresearch, initially, legal status of the problems have been clearly defined. Then, relationsbetween two countries have been investigated through a historical perspective, and theirthesies have been objectively listed. Followingly, the problems have been evaluated withEU?s legal stances, and the ways of solution options have been laid, since Turkey?s EUjourney has seriously begun. At this point, Turkey?s relations with EU has been brieflyexamined with its historical sides. At last, probable solution ways and policies which are inconsent with national interests have been offered. We regard that, this work may be used as areferance for the following researches related with the issues described in its contents.