İnsan kaynakları yönetiminde etiksel ilkelerin yerleştirilmesi ve bir uygulama
Establisment of ethical principles in human resource management and an application
- Tez No: 206621
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OYA AYTEMİZ SEYMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Ahlak, Etik, ş Etiği, nsan Kaynakları Yönetimi, nsan KaynaklarıYönetimi şlevleri, Moral, Ethics, Business Ethics, Human Resource Management, Functions ofHuman Resource Management
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu çalışma, işletmelerin insan kaynakları yönetimi sürecinde etiksel ilkelereuygun davranış sergileyip sergilemediklerini incelemek amacıyla yapılmıştır.Çalışma, giriş ve sonuç kısmının dışında üç bölümden oluşmuştur. Birincibölümde, iş etiği kavramsal olarak incelenmiştir. Bu çerçevede, etiksel kuramlar, iş etiği,iş etiğinin ayırt edici özellikleri ve işletmelerde iş etiği konuları incelenmiştir. kincibölümde, insan kaynakları yönetimi, insan kaynakları yönetiminin işlevleri ve iş etiği ileilişkisi incelenmeye çalışılmıştır.Üçüncü bölümde ise, Bursa ilinde faaliyet gösteren imalat sanayi işletmelerinin81 tanesinde yapılan uygulamalı bir araştırmanın değerlendirilmesine yer verilmiştir.Bu araştırmanın sonucunda şu temel hipotez doğrulanmıştır:? şletmeler insan kaynakları yönetimi sürecinde etiksel ilkelere uygun davranışsergilemezler?.Bu çalışmanın sonucunda, örneklemdeki işletmelerin insan kaynaklarıyönetiminde etiksel ilkelere uygun davranış sergilemedikleri tespit edilmiştir.Çalışmanın sonuç bölümünde ise, elde edilen veriler topluca değerlendirilmiş veişletmelerin insan kaynakları yönetimi sürecinde etiksel ilkelere uygun hareket etmesiiçin ne tür davranışlar sergilemesi gerektiği ile ilgili öneriler ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is done with the purpose of analyzing whether the establishmentsbehave in accordance with the ethical principles.The study consists of three sections except for the introduction and conclusionsections. In the first section, the concept of business ethics is investigated. In this context,issues of business ethics, characteristics of business ethics and business ethics in theestablishments are examined. In the second section, human resources management,functions of human resource management and its relationship with the business ethicsare investigated.In the third part, an evaluation of an application study consisting 81 manufactureestablishments is interpreted. In the conclusion of the study, this fundamentalhypothesis is realized:?Establishments do not behave in accordance with the ethical principles in theprocess of human resource management.?As a conclusion of the study, it is found that the establishments in the sample donot behave in accordance with the ethical principles in human resource management.In the conclusion section of the study, obtained data is presented completely andsuggestions are made for establishments in order to show behaviors in accordance withthe ethical principles in the process of human resource management.