Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde Türkiye'de demir-çelik sektörü: Analizi, sorunlar ve çözüm önerileri
The iron-steel sector at adaptation process to European Union in Turkey: Analysis, problems and solution suggestions
- Tez No: 206628
- Danışmanlar: PROF.DR. KERİM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Türkiye, Demir-Çelik, Sektör, European Union, Turkey, Iron-Steel, Sector
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, Avrupa Birliği'ne uyum sürecindeki Türk demir-çeliksektörünün analizi yapılarak, sektörün sorunları tartışılmakta ve çözüm önerileriortaya konulmaktadır. Bu amaçla öncelikle demir-çelik ile ilgili kavramlartanımlanarak, sektörün dünyadaki gelişimi ve mevcut durumu incelenmiştir.Çalışmanın ikinci bölümünde, sektörün Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu(AKÇT) Anlaşması'ndan günümüze Avrupa Birliği'ndeki gelişim süreci elealınmıştır. Üçüncü bölümde ise, Türkiye demir-çelik sektörünün Cumhuriyet'inilanından günümüze gelişimi ele alınarak sektörün sorunları tartışılmış ve çözümönerileri ortaya konulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise, Türkiye'deki demir-çelik ve sanayi üretimi ilişkisi araştırılmaktadır. Bu amaçla, 1980-2005 döneminikapsayan üçer aylık veriler yardımıyla Türkiye'deki demir-çelik üretimi ve sanayiüretimi ilişkisi Engle-Granger Eşbütünleşme Testi, Hata Düzeltme Modeli veGranger Nedensellik Testi yöntemiyle sınanmıştır. Elde edilen bulgular, sanayiüretiminden demir-çelik üretimine doğru kısa ve uzun dönemde olmak üzere tekyönlü bir ilişkinin varlığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the Turkish iron-steel sector at the joining process in toEU, and discusses the problems and solutions of the sector. For this purpose,firstly, the concepts are described about iron-steel, developing and current state ofthe sector is investigated. In the second chapter, developing process of the sector inEuropean Union has been reviewed since the European Coal and Steel Community(ECSC) Agreement. In third chapter, the problems and solutions of Turkish iron-steel sector are presented during the period of Turkish Republic. In the finalchapter, the relationship between the iron-steel production and the industryproduction is examined by Engle-Granger Cointegration Method, ErrorCorrection Model and Granger Causality Test using the quarterly data for theperiod of 1980-2005 in Turkey. The findings showed that there is short-term andlong-term a one way relationship from industry production to iron-steelproduction.