Yeşil mutabakat gerekliliklerine uyum sürecinde tedarik zinciri bariyerlerinin ve çözüm önerilerinin analizi: Ege Bölgesinde faaliyet gösteren ihracatçı firmalar açısından bir değerlendirme
Analysis of supply chain barriers and solutions proposals in the process of complying with the green deal requirements: An evaluation in terms of exporting companies in Aegean Region
  1. Tez No: 981335
  2. Yazar: ULAŞ CAN KARADENİZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası Ticaret, Uluslararası İlişkiler, International Trade, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Yeşil Mutabakatı, Tedarik Zinciri Bariyerleri, Türk İhracatçıları, Sürdürülebilirliğe Uyum, Yeşil Dönüşüm, European Green Deal, Supply Chain Barriers, Turkish Exporters, Sustainability Compliance, Green Transition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Avrupa Yeşil Mutabakatı, iddialı iklim nötrlüğü hedefleriyle küresel ticaret dinamiklerini yeniden şekillendirmekte ve özellikle Avrupa Birliği'ne yüksek oranda ihracat yapan ülkeleri önemli ölçüde etkilemektedir. Bu çalışma, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde faaliyet gösteren ihracatçı firmaların Yeşil Mutabakat gerekliliklerine uyum sürecinde karşılaştığı tedarik zinciri engellerini ve çözüm stratejilerini incelemektedir. Araştırmada, toplam ihracatının %51'i AB ülkelerine yapılan ve 2024 yılında 2,9 milyar doların üzerinde ihracat gerçekleştiren altı ana sektörde (tekstil, kimya, madencilik, hububat-bakliyat, su ürünleri ve metal) faaliyet gösteren firmalar analiz edilmiştir. Çalışmada, üst düzey yöneticiler, sürdürülebilirlik sorumluları ve dış ticaret uzmanlarından oluşan 32 firmadan geçerli yanıt alınan 25 soruluk yapılandırılmış bir anket uygulanmıştır. Bulgular, demir-çelik ve tekstil gibi sektörlerin karbon ayak izi ölçümü (ISO 14064), yenilenebilir enerji kullanımı gibi sürdürülebilirlik uygulamalarında daha yüksek farkındalığa sahip olduğunu, buna karşın kimya ve lojistik gibi alanlarda hazırlık düzeylerinin düşük olduğunu göstermektedir. Sektörler genelinde en yaygın karşılaşılan engeller finansal kısıtlar, teknik uzmanlık eksikliği ve devlet desteklerine yönelik bilgi yetersizliği olarak öne çıkmaktadır. Çalışma, bölgedeki ihracatçı firmaların AYM'ye uyum konusundaki hazırlık düzeylerini haritalamakla kalmayıp, firma bazlı çözüm önerilerini de ortaya koymaktadır. Bunlar arasında finansmana erişimin artırılması, teknik rehberlik sağlanması ve hedefli kamu desteklerinin geliştirilmesi yer almaktadır. Elde edilen bulgular, Ege İhracatçı Birlikleri gibi sektör kuruluşlarının kapasite geliştirme ve politika oluşturma faaliyetlerine katkı sağlamak amacıyla hazırlanmış ve uygulamaya yönelik bir yol haritası sunmaktadır. Ayrıca, AB düzenlemeleriyle uyumlu sektör bazlı stratejik politikaların geliştirilmesi gerekliliği de vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
The European Green Deal with its ambitious climate neutrality targets, is reshaping global trade dynamics, particularly affecting countries heavily reliant on exports to the European Union. This study investigates the supply chain barriers and potential solution strategies encountered by exporter firms in the Aegean Region of Türkiye during their adaptation process to Green Deal requirements. The research identifies and analyzes key obstacles across six major export sectors—textiles, chemicals, mining, cereals and pulses, seafood, and metals—collectively responsible for over $2.9 billion in exports in 2024, with 51% directed to EU markets. A structured survey of 25 questions was distributed to 60 firms, resulting in 32 valid responses from senior executives, sustainability officers, and foreign trade specialists. The findings reveal that while sectors like metals and textiles demonstrate higher awareness and proactive engagement in sustainability compliance others such as chemicals and logistics exhibit notable readiness gaps. Financial constraints, limited technical expertise, and insufficient awareness of government incentives emerged as common barriers across all sectors. The study not only maps the maturity levels of regional exporters regarding Green Deal adaptation but also gathers firm-level solution proposals. These include increased access to financing, technical guidance, and more targeted government support. As a practical contribution, the results are intended to inform policy actions and capacity-building programs by industry associations such as the Aegean Exporters' Associations (EIB), ensuring smoother compliance pathways for regional exporters. The research further emphasizes the need for sector-specific and localized policy roadmaps aligned with evolving EU regulations.