Kamu harcamalarının büyüme üzerine etkileri
Impact of government expenditures on economic growth
  1. Tez No: 206627
  2. Yazar: EBRU KAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HİCRAN SEREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Büyüme, Kamu Harcamaları, Economic Growth, Government Expenditures
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışmanın amacı, kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerindekietkilerini kısa ve uzun dönem açısından incelemektir. Bu amaçla öncelikle büyümeve kamu harcamaları teorik çerçevede ortaya konulmaya çalışılmıştır. Kamuharcamalarının iktisadi büyüme üzerindeki etkileri Keynes ve Wagner teorileriaçısından incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, 1968-2004 dönemi için, kamuharcamaları ve iktisadi büyüme arasında, kısa dönemli ilişki bulunmaktadır.Ayrıca yapılan Granger nedensellik testi sonuçlarına göre ise kamuharcamalarından iktisadi büyümeye doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisi tespitedilmiştir. Bu sonuçlar Keynesyen teoriyi destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this paper is to investigate impact of government expenditureson economic growth for the short run and the long run. In this contex, we displaygovernment expenditures and economic growth as theoretical perspective firstly.We investigate impact of government expenditures on economic growth for bothKeynesian theory and Wagner theory. The results show that, there is a shortrunrelationship between government expenditure and economic growth for the period1968-2004. Moreover, according to the findings of Granger causality test; there şsunidirectional causality between government expenditure and economic growth.With these findings we can say that our study support Keynesian theory.