Örgütlerde iş analizi ve Keşan Belediyesi'nde örnek bir uygulama
Job analysis in organisations and a sample application in Keşan Municipality
- Tez No: 206638
- Danışmanlar: PROF.DR. EDİP ÖRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: nsan kaynakları planlaması, iş analizi, iş tanımları, işgerekleri, Human resources planning, job analysis, job descriptions, jobspecifications
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Örgütlerde insan kaynaklarının etkili olarak yönetilebilmesi için işe aitbilgilerin detaylı olarak bilinmesine ihtiyaç vardır. Tüm yönetim işlemleri içingerekli bilgilerin yapılacak iş analizleri ile elde edilmesi mümkündür. Elde edilenbilgilerin başta insan kaynakları planlamasında olmak üzere, örgütün tümfaaliyetlerinde kullanılacak duruma gelebilmesi için, iş tanımı ve iş gereklerininhazırlanması gerektiği ortaya çıkmıştır. Bu sebeple tez konusu olarak, iş analizibilgilerinin toplanması ve elde edilen verilerden yararlanarak, iş tanımları ve işgereklerinin hazırlanması belirlenmiştir.Tezin birinci bölümünde iş analizinin tanımı ve kavramları, iş analizisüreci, teknikleri, iş analizi bilgilerinin düzenlenmesi ve iş analizi soru formuaçıklanmıştır. ş analizinin başarılı olarak yürütülebilmesi için, öncelikle hazırlıkaşamasında nelerin yapılacağı, hangi işlerin analiz kapsamına alınacağı, analizsonucunda hangi bilgilerin elde edileceği, bilgi toplamada kullanılacak yöntemler,analizin kimler tarafından yapılacağı ve analistlerin seçimi ve eğitimi konularıdetaylı olarak açıklanmıştır.Tezin ikinci bölümünde, örgütlerde iş analizinin kullanım alanlarıincelenmiştir. nsan kaynaklarının yönetilmesinde gerekli faaliyetler açıklanarak,iş analizi ile olan bağlantıları ortaya konulmuştur. Ayrıca daha önce yapılmış işanalizi çalışmaları hakkında bilgi verilmiştir.Tezin üçüncü bölümünde iş analizi uygulaması yapılarak iş tanımları ve işgerekleri hazırlanmıştır. Bu amaçla hizmet sektöründe faaliyet gösteren KeşanBelediyesi çalışanları analiz kapsamına alınmış ve tüm işlerin tanımları ve işgerekleri çıkarılmıştır.Bu tez çalışmasında; iş analizi çalışmalarının önemi vurgulanırken,işletmelerde iş analizlerinin, verimliliğin artırılmasında ve insan kaynaklarıplanlamasında nasıl kullanılabileceği konusunda açıklamalar getirilmeyeçalışılmıştır. Ayrıca yapılan uygulama ile yerel yönetimlerin genelindekullanılabilecek örnek bir iş analizi çalışması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In today?s organizations, for successful management of human resourcesdetailed information about the job has to be completely known. It?s possible that all ofthis necessary information for all management procedure can be understood by jobanalysis. Job definition and job necessities have to be prepared to use this data in alloperations of the organization but especially in human resources planning.Consequently so, effects of assembling job analysis data and preparation of jobdescription and job specifications by using these data on labor productivity areresearched in this thesis.In the first chapter of the thesis, description, concept, process and techniques ofjob analysis, also, arrangement of job analysis data and questionnaire of job analysis isexplained. Besides, it is explained in detail what can be done at preparation phase, whichjobs should be analyzed, which data to get at the end of the analysis, which methodsshould be used for assembling data, who is in charge of analysis and in which conditionsthe analysts will be chosen and trained in order to manage a successful analysis.In the second chapter, using fields of job analysis in organizations are researched.Useful activities to manage human resources are described and a connection betweenthese activities and job analysis is searched. On the other hand, in this part, examples ofjob analysis are described.In the third chapter, job descriptions and specifications are prepared by makingjob analysis application. For this purpose, Keşan Municipality labors work in the servicesector are taken into that analysis and all job descriptions and job specifications aredescribed.In this thesis, by emphasizing the importance of job analysis, it is tried to beexplained how job analysis can be used for increasing productivity and human resourcesplanning in organizations. Besides, a model of job analysis study which can be used in allmunicipalities is constructed by using this application.