Farklı örgüt kültürü olan işletmelerde zaman yönetimi üzerine ampirik bir araştırma: Bursa ili örneği
An empirical study of time management in the organizations which have different organizational culture: Examination of Bursa
  1. Tez No: 206639
  2. Yazar: AYSUN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EDİP ÖRÜCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Farklı Örgüt Kültürleri, Zaman Yönetimi, Zaman Tuzakları, Etkin Zaman Yönetimi, Different Organizational Cultures, Time Management, Time Traps, Effective Time Management
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
Günümüz yönetim anlayışında bir işletmenin en değerli kaynağı zamandır.Zaman yitirildiğinde geriye dönüşü hiçbir şekilde mümkün olmayan ve genellikleihmal edilen bir kaynaktır. Dolayısıyla, literatürde de zaman yönetimi ve örgütkültürü ilişkisinin açıklanmasında önemli eksiklikler bulunmaktadır. Literatürdevar olan bu eksikliği gidermek amacıyla çalışmamızda farklı örgüt kültürlerininzaman yönetimi üzerindeki etkisi incelenmektedir.Bu çalışmada, içsel-dışsal yönelim ile biçimsel-biçimsel olmayan örgüt süreçleriolmak üzere iki boyut kullanılarak örgüt kültürleri klan, adokrasi, hiyerarşi vepazar olarak dört kategoride ele alınmış ve bu farklı örgüt kültürü tipleri ile zamanyönetimi arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Araştırma modelindeki değişkenlerle ilgiliolarak öncelikle teorik bir alt yapı oluşturulmuştur. Daha sonra, araştırmacıtarafından geliştirilen ve dört adımdan oluşan anket formu ile toplanan verilerdeğerlendirilmiştir. Anket formunun birinci bölümü katılımcılara ilişkin demografikbilgileri, ikinci bölümü örgüt kültürünü, üçüncü ve dördüncü bölümleri ise zamanyönetimini değerlendirmek üzere tasarlanmıştır. Son olarak uygulama bölümündeise değişkenler arasındaki ilişkiler test edilmiş ve bu amaçla korelasyon ve regresyonanalizleri uygulanmıştır. Ayrıca örgüt kültürü ve zaman yönetimini incelerkenvaryans ve frekans analizleri ile değişkenlerin ortalama ve standart sapmadeğerlerinden de yararlanılmıştır. Analiz bulgularına göre; hiyerarşi ve pazarkültürlerinin anlamlı ve pozitif yönde ancak klan ve adokrasi kültürlerinin iseanlamlı ve negatif yönde zaman tuzakları üzerinde etkili olduğu ortaya çıkmaktadır.Bununla birlikte, hiyerarşi kültürünün zaman tuzakları üzerinde en etkili olankültür tipi olduğu ortaya çıkmıştır. Çalışmamızın sonucunda, etkin zaman yönetimikonusunda işletmelere önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In the today management approach, time is the most precious resource of anorganization. Once lost, there is no chance of getting it back. But, usually it is notthought. Also, in the theoretical base there has been critical deficiencies in explainingthe relationship between time management and organizational culture. In order tofill this gap that our study examine the effects of diffrerent organizational culture ontime management.In this study, through using the dimensions of external-internal orientation andformal-informal organizational processes, organizational culture is classified intofour types as clan, adhocracy, hierarchy and market; and the effect of these cultureson time management is examined. First of all the theoretical base about the variablesof the research model is prepared. Then, data of the survey was collected by a fourstep questionnaire developed by the researcher. The first was collected demographicinformation related to the respondents, the second was designed to assess the culturewithin the organization while the third and the fourth was designed to assess the timemanagement within the organization. In conclusion, the relationships between thevariables are empirically tested. A correlation and regression analysis have beenutilised in order to see the relationships. Also, varyans and frequency analyses withthe value of mean and standard deviation of the variables are used to examineorganizational culture and time management. According to the findings; hierarchyand market cultures have significant and positive effects on time management butclan and adhocracy cultures have significant and negative effects on time traps. Also,hierarchy culture has the most significant and positive effects on time traps. Inaddition, some advices were given to the organizations about effective timemanagement.