Sosyal ve kültürel değerlerin muhasebe meslek etiği üzerine etkileri
The effects of social and cultural values on professional accaunting ethics
- Tez No: 206646
- Danışmanlar: PROF.DR. ADEM ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, İşletme, Sociology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal ve Kültürel Değerler, Muhasebe Meslek Etiği, Muhasebe Meslek Etiği İlkeleri, Sosyal ve Kültürel Değerlerin Muhasebe MeslekEtiği Üzerine Etkileri, Social and Cultural Values, Professional Accounting Ethics, the Codes of Professional Accounting Ethics, the Effects of Social and CulturalValues on Professional Accounting Ethics
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 251
Özet
Bu çalışma, sosyal ve kültürel değerlerin muhasebe meslek etiği üzerindekietkilerini araştırmak amacıyla yapılmıştır.Çalışmamız giriş ve sonuç bölümü dışında üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, sosyal değerler, sosyal değişim ve sosyal değerleri oluşturanunsurlar açıklanmıştır. Kültür kavramı tanımlanmış; değer, eğitim ve kültürarasındaki ilişkiler araştırılmıştır. Ayrıca, Türk toplumunun kültür ve değeranlayışına da kısaca değinilmiştir. İkinci bölümde etik, meslek etiği, uluslar arasıalanda ve Türkiye'de muhasebe meslek etiği konuları açıklanmıştır. Etik dışıdavranışların sebepleri, muhasebe meslek etiğinin kültür, sosyal değerler,küreselleşme, sosyal sorumluluk, ahlak ve eğitim konuları ile olan ilişkisiaraştırılmıştır. Üçüncü bölümde, sosyal ve kültürel değerlerin muhasebe mesleketiği üzerindeki etkilerini araştırmak amacıyla, Balıkesir ilinde faaliyet gösterenmuhasebe meslek mensuplarına yapılan anketin analiz ve yorumlarına yerverilmiştir.Bu çalışma sonucunda, hem meslek mensuplarının hem de meslek etiğiilkelerinin sosyal ve kültürel değerlerden etkilendiği belirlenmiştir. Değerler,sosyal değişmeler, kültür, ahlak, gelenek-görenekler, örf-adetler, sorumluluk,eğitim ve küreselleşme gibi unsurlar bireysel ve toplumsal özelliklerinşekillenmesini etkilemektedir. Bu etkileşim sonucunda oluşan düşünce vedavranışlar da, yaşamımızın önemli bir parçası olan mesleğimize yansımakta vemesleki kurallara uyumumuzu sağlamaktadır. Sosyal değerler içerisinde yer alandin ve inançlar ise bireylerin ve toplumların yaşayış tarzını derinden etkilemekte,fakat mesleki davranışlara ve meslek etiği ilkelerine olan etkileri saklıkalmaktadır. Çalışmanın sonuç bölümünde ise, uygulama bölümünden elde edilenanaliz sonuçlarına göre değerlendirmelere yer verilmiştir. Muhasebe meslek etiğiile ilgili olan bu çalışma, sosyal ve kültürel değerlerin etkilerini konu içinetaşıyarak, literatürde yer alan diğer çalışmalardan farklı bir boyut kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was done to investigate the effects of social and cultural valueson professional accounting ethics.This study consists of three chapters apart from the introduction andconclusions. Social values, social conversion and components that are formedsocial values, were explained in the first chapter. The concept of culture wasdefined; the relations between of value, education and culture were investigated.And also, in this chapter, the insight of culture and value by Turkish people wasmentioned briefly. In the second chapter, the subjects of ethics, professional ethics,the ethics of accounting profession in international area and Turkey wereexplained. Reasons of unethical behaviors and relation of culture, social values,globalization, social accountability, morality and education with ethics ofaccounting profession were investigated. In the third chapter, for the purpose ofinvestigating effects of social and cultural values on professional accounting ethics,analysis and interpretations of questionnaire?s results that was done withaccountants who are worked in Balıkesir were discussed.As a conclusion of this study, it was determined that both accountants andcodes of professional accounting ethics are affected by social and cultural values.Values, social conversion, culture, morality, custom and usages, ordinary usages(folkways), accountability, education and globalization influence individual andsocial features. Thoughts and behaviors, that are formed as a conclusion of thisinteraction reverberate to our job that is an important part of our lives andprovide consistency to professional rules. Religion and believes affect the life styleof people and society deeply, but effects of them are hidden. In the conclusionchapter, obtained data and analysis result were given as a whole. This study isdisparate from other studies in the literature, because of discussing effects of socialand cultural values on professional accounting ethics.