Türk bankacılık sisteminde basel II kriterleri çerçevesinde risk yönetimi
Risk management in the framework of basel II criteria in the turkish banking system
- Tez No: 206645
- Danışmanlar: PROF.DR. ADEM ÇABUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Risk, Risk Yönetimi, Türk Bankacılık Sistemi, BIS, Basel Komite, Basel II Kriterleri, Risk, Risk Management, Turkish Banking System, BIS, Basel Committee, Basel II Criteria
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 262
Özet
Bu çalışma Türk Bankacılık Sisteminde risk yönetiminindeğerlendirilmesi ve Basel II kriterlerinin Türk Bankacılık Sisteminde riskyönetimi konusundaki yaklaşımlarının incelenmesi amacıyla yapılmıştır.Çalışma, giriş ve sonuç kısımları dışında beş bölümdenoluşmaktadır. Birinci bölümde Türk Bankacılık Sisteminin genel çerçevededeğerlendirilmesi yapılmış daha sonra Türk Bankacılık Sistemindeyaşanan krizlere yer verilmiştir. kinci bölümde, risk ve risk yönetimikavramları açıklanmış, bankaların karşılaştıkları riskler ve dünyadaki veTürkiye'deki risk yönetimi uygulamaları hakkında bilgiler verilmiştir.Üçüncü bölümde BIS ve Basel Komitesi açıklanmış, Basel I ve Basel IIdüzenlemeleri ile ilgili detaylı bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde, BaselII uzlaşısının finansal istikrara ve bankalara olan etkileri açıklanmış, dahasonra Basel II uzlaşısının Türk Bankacılık Sistemine olan etkileriincelenmiştir. Beşinci bölümde ise; Türk Bankacılık Sisteminde yer alanbankaların konu ile ilgili mevcut durumları ve uygulamaları hakkında bilgiedinmek amacıyla, bankalara 22 sorudan oluşan bir anket çalışmasıyapılmıştır. Bu anket çalışması sonucunda, ankete katılan 22 bankanınBasel II kriterlerine yönelik uyum sürecine başladığı görülmüştür.Bu tez çalışmasının sonucunda, bankacılık sistemindeki riskleredaha hassas bir biçimde yaklaşan ve risk yönetiminin önemini çok dahaiyi bir şekilde vurgulayan Basel II kriterlerinin Türk Bankacılık Sistemindeözellikle risk yönetimi konusunda önemli değişiklikler getireceğibelirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study evaluates the risk management system in the TurkishBanking System and examines risk management systems related with theBasel II criteria.This study consists of five chapters other than the introduction andconclusion parts. In the first chapter the Turkish Banking System isevaluated in a general sense and crisis experienced in the TurkishBanking System are identified. In the second chapter the risk and riskmanagement concepts are explained with further emphasis on risks takenby banks and risk management applications used in Turkey and the world.In the third chapter BIS and Basel Committees are explained and detailedinformation given concerning the Basel I and Basel II criteria. In the fourthchapter the outcomes of the Basel II agreement, in terms of banks andfinancial stability are explained with further explanation on the effects ofthe Basel II agreement on the Turkish Banking System. Finally in the fifthchapter results of a survey of 22 Turkish banks to identify the currentsituation with readiness for Basel II are provided. The results show that allof the surveyed banks have already started adaptation procedures in theframework of Basel II criteria.At the end of the study it has been concluded that Basel II criteria thatapproaches the risks more sensitively and understands the importance ofthe management system will make positive changes in the future for theTurkish Banking System.