An investigation into the role of interactive vocabulary instruction on learners' vocabulary knowledge
İletişimsel kelime öğretiminin öğrenenlerin kelime bilgisini arttırmadaki rolü üzerine bir araştırma
- Tez No: 206680
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. RANA YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: leti imsel kelime ö retimi, Anahtar kelime yöntemi, E ik düzeyi, Interactive vocabulary instruction, Keyword method, Treshold level
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZETLET MSEL KEL ME Ö RET M N N Ö RENENLER N KEL MEB LG S N ARTTIRMADAK ROLÜ ÜZER NE B R ARA TIRMAEv en ÜNALYüksek Lisans Tezi, ngiliz Dili E itimi Ana Bilim DalıDanı ma: Yard. Doç. Dr. Rana YILDIRIMEylül 2006, 80 SayfaBu çalı ma ngilizceyi yabancı dil olarak ö renen orta seviyedeki Türkö rencilerin teknik olmayan ngilizce kelimeleri ileti imsel kelime ö retimi yoluylaö retme ve ö renmeleriyle ilgilenmektedir. Bu çalı mada a a ıda verilen u sorularayanıt aranmaktadır:- leti imsel kelime ö retimi yoluyla kelime ö renen ve tanıma dayalı kelimeö retimi yoluyla kelime ö renen deney grubunun kelime bilgisinde ilerleme olacak mı?- Tanıma dayalı kelime ö retimi yoluyla kelime ö renen kontrol grubununkelime bilgisinde ilerleme olacak mı?- Deney grubunun ileti imsel kelime ö retimine tabi tutulduktan sonra, kelimeö renimine ve kelime ö renme çalı malarına olan tutumlarında bir de i iklik olacakmı?Bu çalı mada ara tırma sorularına deneysel desen içerisinde yanıt aranmaktadır.Çalı ma, deney ve kontrol olmak üzere iki grubu içermektedir. Bu gruplar Ça Kolejiö rencilerinden olu turulmu tur. Deney grup, kelime ö retiminde interaktif anlatımatabi tutulmu tur; kontrol grup ise halihazırda uygulanan kelime anlatımıyla- tanımadayalı yöntemle çalı mayı sürdürmü tür. Uygulama döneminin ardından iki grubunperformansı, uygulama öncesi ve sonrası verilen testlerin yanıtları do rultusundaincelenmi tir. Temelinde, deneysel grubun kontrol grubunu istatiksel bakımdan farklıolarak a tı ı gözlemlenmi tir. Di er bir deyi le, sonuçlar interaktif kelime anlatımınınyabancı dil sınıflarında etkileyici bir kelime ö retim metodu olarak uygulanabilece inigöstermi tir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAN INVESTIGATION INTO THE ROLE OF INTERACTIVE VOCABULARYINSTRUCTION ON LEARNERS? VOCABULARY KNOWLEDGEEv en ÜNALMA Thesis, English Language Teaching DepartmentAdvisor: Assist. Prof. Dr. Rana YILDIRIMSeptember 2006, 80 pagesThis specific study concerns itself with the teaching and learning of non-technical vocabulary items in English to Turkish intermediate level EFL studentsthrough interactive vocabulary instruction. In this respect, our study tries to find out theanswers to the following questions:- Will there be a progress in the experimental group?s vocabulary knowledgewho learn vocabulary through interactive vocabulary instruction?- Will there be a progress in the control group?s vocabulary knowledge wholearn vocabulary through traditional definition-based vocabulary instruction?- Will there be a change in the experimental group?s attitudes to vocabularylearning and vocabulary learning activities after they are exposed to interactivevocabulary instruction?The purpose of the thesis is to give some answers to these questions within anexperimental type of study. This study comprised two different groups: One was theexperimental and the other was the control group chosen from Ça College. Theexperimental group was exposed to interactive vocabulary instruction. On the otherhand, the control group focused traditional definition-based vocabulary teaching. After atreatment period, the control and experimental groups? performance was analyzedaccording to pretest and posttest data. Our posttest analysis indicated that there was astatistically difference between our control and the experimental groups. Basically, theexperimental group?s scores were statistically more significant than the control group.In other words, the findings indicated that the interactive vocabulary instruction can beutilized as an effective vocabulary teaching method in language learning classrooms.