Türk dergi reklamlarında kadın imgesi kullanımı; 1971-2004 döneminin bir değerlendirmesi
Woman portrayal of woman in Turkish magazines; An appraisl of the period from 1971 to 2004
  1. Tez No: 206681
  2. Yazar: TUFAN ÖZSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CANAN MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Reklam, Kadın, İçerik Analizi, Tüketici Davranışları, ReklamFotoğrafları, Cinsiyet, İmge, İmaj, Rol, Advertising, Advertisement, Commercial, Woman, Content Analysis, Visualization, Consumer Behaviours, Ad Photography, Image, Gender, Roles
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
IÖZETTÜRK DERGİ REKLAMLARINDA KADIN İMGESİ KULLANIMI; 1971-2004DÖNEMİNİN BİR DEĞERLENDİRMESİTufan ÖZSOYYüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim DalıDanışman: Doç.Dr. Canan MADRANAğustos 2006, 138 SayfaCinsiyet, geleneksel pazarlamada uzun süreden beri kullanılmakta olan bir bölümlendirmedeğişkenidir. Özellikle tüketici davranışlarının tespitine yönelik olarak yürütülenaraştırmalarda temel bağımsız değişken olarak ifade edilmektedir.Küreselleşmenin beraberinde getirdiği popüler kültür sonucu, kadının toplumda süreklideğişen rolü reklamlara da yansımıştır. Kadın öncelikle reklamların hedef kitlesidir ve ikincilolarak da ailedeki bireyleri ve erkekleri ikna etmek ve etkilemek için kullanılan önemli biraraç olarak pazarlama uygulamalarında yer alır. Bu bakış açısıyla kadın ve reklam arasındaciddi bir etkileşim söz konusudur.Bu çalışmada, Türkiye'de yayınlanmış olan dergiler üzerinde yoğunlaşılarak, 1971-2004döneminde yer alan reklam fotoğrafları incelenmiştir. İçerik analizi ile çözümlemesi yapılanbu reklamlardan, dönemler arası farklılık gösteren tüketici profilleri çıkarılmış ve kategorilerbaz alınarak bazı anlamlı ilişkilerin varlığına ulaşılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; reklamlar tüketicilere, modern toplumun bir gereği olanbireysellik vurgusu etrafında vaadler taşımaktadır. Mutfaktan çıkıp, ev dışındaki hayatın vedaha önemlisi, kadın olmanın farkına varan tüketici artık imaj kaygısıyla satın almafaaliyetlerini sürdürmektedir. Reklamlarda 2000'li yıllara girilmesiyle artık, tüketicininmevcut mekân ve şartlarının dışına çıkarak, kendini bir başka düzlemde görmesi, farklıidealler ve imgelerin takipçisi olması için açık veya kapalı arka planlar yerine, bilgisayardesteğinde hazırlanmış hayali, fantastik veya sanal olarak nitelendirilebilecek mekânlarkullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTWOMAN PORTRAYAL OF WOMAN IN TURKISH MAGAZINES; AN APPRAISALOF THE PERIOD FROM 1971 TO 2004Tufan ÖZSOYMaster Thesis, Business Administration DepartmentSupervisor: Associate Prof. Canan MADRANAugust 2006, 138 PagesGender identity has been used as one of the segmentation criteria in traditional marketing.Especially, it has been expressed as a main depended variable in research, which had beenused in analyzing the consumer behaviour trends.As an extent of globalisation, popular culture resulted in changing role of the women insociety and also reflections in ads. Woman is the target customer of the advertisements andalso an influential tool for awaking others consuming desires. In this point of view, it isproper to mention that there is an interrelation between woman an advertisement.This study used a content analysis on advertisements in the Turkish magazines which hadbeen published between 1971 and 2004. As a major result, it was found that there are somecategorical relationship between periods depending on consumer profiles.According to analysis, as an obligation of modern society, advertisements has been started tosend messages that contains individualism. Moreover, woman left her kitchen and realised theworld outside. All these trends resulted in image oriented buying behaviours. By the year of2000, photos has been started to shaped on a imaginary, and, fantastic or virtual backgroundinspite of concentrating indoor or outdoor environment displays. Main purpose of thisapplication related with the aim of showing people themselves under different images, idealsin unused atmospheres.