Akıl ile ilgili hadislerin tespit ve tenkidi
The ascertainity and criticism of the hadithes about visdom
  1. Tez No: 206684
  2. Yazar: SAMİ KİLİNÇLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MUHAMMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Akıl, Hadis, Sahih, Mevzûat, Qoran, Visdom, Hadith, Sahih, Mawdû`ât
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
iÖZETAKIL İLE İLGİLİ HADİSLERİN TESPİT VE TENKİDİSami KİLİNÇLİYüksek Lisans Tezi, Temel İslâm Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Muhammet YILMAZOcak 2007, 102 SayfaBu çalışmada Kur'ân ve hadislerde akıl kavramı ve akılla ilgili hadislerin sıhhat,güvenilirlilik durumu araştırılmıştır. İnsan, aklı sayesinde Allah'ın vahyine muhatapolmakta, gerçek anlamda insanlığını ve Allah'ın yeryüzündeki halifeliğini de aklı ilegerçekleştirebilmektedir.Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde: Aklın sözlük ve terim anlamları, Kur'ân'da akıl, hadis ilmiaçısından akıl ve akıl ile ilgili hadisleri uydurmakla meşhur olan raviler ele alınmıştır.İkinci bölümde: Temel hadis kaynaklarında yer alan akılla ilgili hadisler tespitedilerek hadisler sened ve metin açısından incelenmiştir.Üçüncü bölümde: Mevzûat kaynaklarında yer alan akılla ilgili rivâyetler elealınmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTTHE ASCERTAINITY AND CRITICISM OF THE HADITHES ABOUTVISDOMSami KİLİNÇLİHigh Licence Thesis, Basic Islam Sciences DepartmentAdvisor: Yrd. Doç. Dr. Muhammet YILMAZJanuary 2007, 102 PagesIn this study, The consept of wisdom in Qoran and Hadithes, the reliability andvalidity of the Hadithes are reseached. The human beings can reach the God?srevelations and the real meaning of humanity and the caliphate of the God on the earthby means of his wisdom.This study contains three parts:In the first part: The real and term meanings of the visdom, the visdom in Qoran,the visdom from the aspect of Hadith Science and the narrators who are famous formaking up hadithes about visdom are handled in this section.In the second part: The hadithes about visdom which take place in the essentialhadith resources are ascertained and criticised with their chain and metin (text) aspects.In the third part: The narrations about hadithes which take place in the mawdû`âtsources are also studied.