Firma büyüklüğü ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişkinin farklı yöntemlerle incelenmesi: İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda uygulamalı bir analizi
Investigation of the relationship between firm size and stock returns: An applied analysis at ISE
  1. Tez No: 206685
  2. Yazar: EMRAH ARIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL CANBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkin Piyasalar Hipotezi, Firma Büyüklüğü Anomalisi, 3 FaktörModeli, Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli, Anomali, Efficient Market Hypothesis, Firm Size Anomaly, 3 Factor Model, CapitalAssets Pricing Model, Anomaly
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
IÖZETFİRMA BÜYÜKLÜĞÜ İLE HİSSE SENEDİ GETİRİLERİ ARASINDAKİİLİŞKİNİN FARKLI YÖNTEMLERLE İNCELENMESİ: İSTANBUL MENKULKIYMETLER BORSASINDA UYGULAMALI BİR ANALİZEmrah ARIOĞLUYüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim DalıDanışman: Prof. Dr. Serpil CANBAŞOcak 2007, 163 sayfaEtkin Piyasa Hipotezine aykırı bir durum olan firma büyüklüğü anomalisiningelişmiş sermaye piyasalarında ve Türkiye'deki sermaye piyasasında var olduğu bir çokçalışma ile ortaya konulmuştur. Bu çalışmada, 1993 yılı Temmuz ayı ile 2004 yılıHaziran ayı arasındaki dönemde İMKB'de firma büyüklüğü ile hisse senedi getirileriarasında bir ilişkinin var olup olmadığı, farklı yöntemler kullanılarak araştırılmıştır.Buna ek olarak, eğer söz konusu ilişki mevcut ise bu ilişkiye dayalı olarak normal üstügetiriler elde edilip edilemeyeceği de araştırılmıştır. Bu amaçla ilk olarak firmabüyüklüğü ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişkinin var olup olmadığı farklıyöntemlerle oluşturulan portföylerin aylık ortalama getirilerinden yararlanılarakincelenmiştir. Sonra Sermaye Varlıkları Fiyatlama Modeli'ne beta katsayısına ek olarakfirma büyüklüğü, firma öz kaynak defter değeri/piyasa değeri oranı ve firmanın hissesenedi fiyatı açıklayıcı değişken olarak eklenmiştir. Yürütülen kesit regresyonlar ile,firma büyüklüğü ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişkinin gücü araştırılmıştır. Sonolarak da firma büyüklüğü ile hisse senedi getirileri arasındaki ilişki, Fama ve French'in3 Faktör Modeli kullanılarak araştırılmıştır. Sonuçta, incelenen dönemlerde İMKB'defirma büyüklüğü ile hisse senedi getirileri arasında negatif bir ilişki olduğu ve builişkiden yola çıkılarak normal üstü getiriler elde edilebileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTINVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN FIRM SIZE ANDSTOCK RETURNS: AN APPLIED ANALYSIS AT ISEEmrah ARIOĞLUMaster Thesis, Department of Business AdministrationSupervisor: Prof. Dr. Serpil CANBAŞJanuary 2007, 163 pagesContrary to the Efficient Market Hypothesis, it is found that the firm sizeanomaly exists at many developed capital markets and at the capital market in Turkey.In this study whether a relationship between firm size and common stock returns existsat Istanbul Stock Exchange in July 1993-June 2004 period or does not exist, isinvestigated by applying different methods. In addition to this, if the mentionedrelationship exists, it is investigated whether abnormal returns can be gained by makinguse of this relationship or not. For this purpose, firstly, the relationship between firmsize and common stock returns, is analysed by using the mean monthly returns ofportfolios constructed based on various methods. Then, the firm size, the book-to-market ratio of equity and the price of the common stock is added to the Capital AssetsPricing Model, in addition to the beta, as explanatory variables. By running cross-sectional regressions, the strength of the relationship between firm size and commonstock returns is investigated. Lastly, the relationship between firm size and commonstock returns is investigated by applying Fama and French?s 3 Factor Model. As a result,it is found that a negative relationship between firm size and common stock returns existand that abnormal returns can be gained by making use of this relationship at IstanbulStock Exchange in both July 1993-June 2004 period and in the sub-periods.