Turizm işletmelerinde sendikaların hizmet kalitesine etkisi (otel işletmelerinde örnek bir uygulama)
Unions' effect onto service quality in tourism enterprises
- Tez No: 206702
- Danışmanlar: DOÇ.DR. CEVDET AVCIKURT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: labor unions, service quality, accommodation establishments, service quality measurementiv
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Sendikalar, sanayi devrimi ile ortaya çıkmış birer sivil toplum örgütleridirler.Sendikalaşmanın temelinde yatan ve toplumsal sınıflaşmayı da beraberinde getirensanayi devrimi, emek ile üretim araçlarının mülkiyeti arasında ayrılmaya nedenolmuştur. Yine sanayileşme ile beraber, tarım kesiminde çalışan toplam nüfusun aktifnüfusa oranı hızla azalırken, sanayide ve hizmetler sektöründe çalışanların oranıartmıştır. Bu da sanayi sektörünün gelişimi ile ortaya çıkmış sendikal hareketi, hizmetsektörüne de yaymayı zorunlu kılmıştır.Dünyadaki gelişmelerin ışığı altında, Türkiye'de sendikal örgütlenmelerOsmanlı Devleti'nin son döneminde ortaya çıkmıştır. Ancak çeşitli nedenlerle, TürkiyeCumhuriyetin kuruluş döneminde güçlü bir sendikal hareket gelişememiştir.Cumhuriyetin ilk yıllarında, sınırlı olarak belirli merkezlerde yaygınlaşan sendika vebenzeri örgütlenmeler daha sonraları varlıklarını sürdürememişlerdir. Bunların birbölümü ancak 1946 yılı sonlarında gerçek sendikalara dönüşmüşlerdir. Konaklama veEğlence İşkolunda sendikal harekete bakıldığında, başlangıcın bu yıllara denk geldiği veTürkiye'de genel olarak sendikal hareketin gelişimine paralel olarak geliştiğigörülmektedir. Bu işkolunda çalışanların içinde bulundukları şartların sendikalmücadeleyi gerçekten zorunlu kılmıştır. Çalışanların ekonomik ve sosyal durumları,gelir adaletsizliği, düşük ücretler ve çalışma koşulları böyle bir mücadeleye ortamoluşturmuştur.Bu sebeple kendine özgü koşullara sahip turizm sektöründe sendikal hareketingelişiminin incelenmesi, sendikal gelişmenin bu sektörde çalışanlara ve müşterilere negibi kazanımlar sağlayabileceğinin ortaya konması büyük önem kazanmaktadır.Bu çalışmada, sendikal hareketin turizm sektöründeki gelişimi ele alınmakta,sendikalaşmanın hizmet kalitesine yansıması irdelenmektedir. İşletme düzeyindehizmet kalitesini arttırmaya yönelik çalışmalarda sendikaların önemli rollerüslenebilecekleri ve verimliliği arttırabilecekleri görüşü savunulmaktadır.Anahtar Kelimeler : sendika, hizmet kalitesi, konaklama işletmesi, hizmet kalitesi ölçümüiii
Özet (Çeviri)
Labor Unions are civil organizations that naturally followed the industrialrevolution in the west. Industrialization resulted in seperation of lobor and capitalownership of in production. As aresult of capital accumulation in industry andtechnicalin provements in the agricultural sector, stimulated and forced the labor forcein agriculture to move from agriculture to industry and service sector. Thisincreasinginteresting of labor in the industrial and service sectors motivated and forced laborors toorganice trade unions. As a part of service sector tourism sector or hospitality industryhas been sendicalized.The developments in Labor Union Organizations in Turkey began to appeartowards the end of Ottoman Era. Due to various reasons, a strong union action was notable to develop during the Republic of Turkey period. Labor Unions were formed insome limited regions in the first few years of the Turkish Republic, however they didnot last long. Some of them are turned into trade unions end of the year of 1946. Wheninvestigated, Labor Unions in the entertainment and accommodation sector could firstbe seen during these years and developed parallel to the developments in overall unionlabor in Turkey. It can be said that terms and conditions of the workers in this sectormake the fight compulsary. Economic, social and cultural levels of the working force inthis sector in addition to the overall uneven income distribution, serving to high levelledincome owners while getting minimum wages, were the main and understandablereasons of unionization process.It is important and benefitable to investigate what unions could bring to thesector itself and to both, end-users and servers of this sector. The main target of thisstudy is, to point out and discuss the origins of labor unions, developments of them inthe tourism sector and what would the reflections of the unions in the service quality be.It is emphasized that unions could take on important roles on increasing the servicequality and productivity of the accommodation establishments.