Oylum Höyük Coba kapları
Oylum Höyük Coba wares
- Tez No: 206783
- Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN ÖZGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Oylum Höyük, Coba, Geç Kalkolitik, Ubaid Kültürü, KuzeySuriye, Sakçe Gözü, Oylum Höyük, Coba, Late Chalcolithic, Ubaid Culture, NorthernSyria, Sakçe Gözü
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Gaziantep ilinin güneyinde yer alan ve Suriye ile sınır komşusu durumundaki Kilisilinde bulunan Oylum Höyük uzun dönemler boyunca yerleşime sahne olmuştur. Enerken tabakaları Kalkolitik Dönem'e tarihlendirilen Höyük'te, Helenistik Dönemekadar kesintisiz bir yerleşimin gerçekleştiği görülmektedir. Yerleşimde tespit edilenen eski tabakalar Amuk E evresi ile çağdaş olarak kabul edilmekte ve UbaidDönemi'ne verilmektedir.Ubaid kültürü ile bağlantılı oldukları düşünülen Coba kapları M.Ö. 4. bin yılınbaşlarında kültürün, özellikle kuzey bölgelerinde yoğun olarak karşımızaçıkmaktadır. Son derece basit ve kaba bir biçimde üretilmiş olan bu seramiklerin enayırt edici özellikleri dış yüzeylerinde yer alan ve düzeltme amaçlı yapıldıklarıdüşünülen sıyırma izleridir. Bu nedenle ?dibi kazıntılı kase?, ?çakmaktaşı kazıntılıkaseler?, ?süpürge izli? veya ?fırça izli mallar? olarak nitelendirilmektedirler. Ancakbu seramikler, arkeoloji literatürüne en erken tespit edildikleri merkez olan CobaHöyük (Sakçe Gözü) yerleşmesi dikkate alınarak ?Coba Kâseleri? adıylageçmektedirler.Yerleşimin doğu ve batı eteklerinde Kalkolitik Dönem buluntuları elde edilmektedir.Ancak tez kapsamında incelenen Coba seramikler sadece batı açmalarda açığaçıkartılmaktadır. Bu alanda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, seramikler dolgutabakalarda, çukurlarda ve mimari ile ilişkili yapı katlarında tespit edilebilmektedir.Gün ışığına çıkartılan tabakalar Geç Kalkolitik 1 ve 2 dönemlerinetarihlendirilmektedir. Yine bu döneme ait yerleşim yerlerinde ince seramik, standartseramik ve gri perdahlı seramik türleri ile de karşılaşılmaktadır.Tipolojik açıdan değerlendirilen Coba kaplarının tamamı tabak, çanak ve kaseformlarında karşımıza çıkmaktadır. Genellikle büyük boyutlu kaselerin çoğunluktaolduğu görülmektedir. Araştırma kapsamında ele alınan seramik örnekleri dışkenarlarının eğimleri dikkate alınarak on ayrı grupta incelenmiştir. Kendi içerisindede alt gruplara ayrılan seramik örnekleri çok farklı boyutlara sahiptirler. Derin birkase formu ile minyatür bir kap parçası aynı grup altında değerlendirilebilmektedir.Tamamı el yapımı olan ve oldukça özensiz bir biçimde üretilen seramikler bölgede,nüfusun artışı ve sosyal yapının gelişmesi ile ilgili olarak artan ihtiyacı karşılamayayönelik olarak ortaya çıkmakta ve M.Ö. 4. binyılın ilk yarısı boyuncakullanılmaktadırlar. Bu tür kaplara ait örneklere Kuzey Mezopotamya, KuzeySuriye, Doğu ve Güneydoğu Anadolu merkezlerinde rastlanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Oylum Höyük is situated in Kilis vicinity, which placed at the modern borderline ofthat, has been inhabited during long time span. It can be observed that the oldestsettlement traces of the site dated to Chalcholithic Period and inhabitation continuesuninterruptedly to Hellenistic Period. Earliest levels of the settlement are acceptedcontemporary with Amuq E, also and better known as Obeid Period.Coba wares that are considered to have been closely related with Obeid culture,intensively documented from the 4th millennium settlements of the northern part ofthe region. The specimens of this distinctive ware are produced quite roughly alsohave a very distinguishing feature of traces indicates to some kind of scrapingpractice on the outer surface of the specimen treated for to get a smooth surface. Forthis reason this ware can also be called as ?scraped base ware?, ?flint scraped ware?,?broom ware? or ?brushed ware?. The name of the ware is given due to the site ofCoba Höyük that they had firstly and abundantly recognized.At Oylum Höyük, Chalcholithic Period finds have been revealed from the trenchessituated in the western and eastern slopes of the mound. However, Coba warespecimens mainly are found within the trenches from western slope in particular.Ceramic specimens collected from fill layers, pits and contexts related with variousarchitectural levels during the fieldwork carried out within this area. The levelsbrought to the light are dated to Late Chalcholithic I and II periods. The same levelsare also characterized with pottery assemblage of so called fine ware, standard ware,gray burnished wares.If Coba wares is going to be examined based on typological ground then it can bementioned whole seems to belong to plate, shallow and deeper bowls. The bowls inconsiderable sizes have been mostly observed. The samples that are examinedwithin this study are taken into account in 10 categories separated due to the form oftheir body, curve of the mouth in particular.The samples of this ware that are produced handmade completely and almostroughly possibly appears reasonably by the increase in population and progress insocial structure during the time span of 4th millenia B.C. through to meet the needfor bowls for drinking or eating. Coba Ware is entirely known from the various sitesof northern Mesopotamia, northern Syria, eastern and south-eastern Anatolia.