Kazak Türkçesinde sıfat-fiil ve zarf-fiil ekleri, anlam ve işlev özellikleri
Meaning and function properties of additive of adjective-verb and adverb-verb in Kazakh Turkish
- Tez No: 206801
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEVENT DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk Lehçeleri Kazak Türkçesi Sıfat-Fiil, Ortaç Zarf-Fiil, Ulaç
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Hazırladıgımız bu çalısma, ?Kazak Türkçesinde Sıfat-fiil ve Zarf-fiil Eklerinin Incelenmesi?ni içermektedir. Bu çalısmamızın amacı, Kazak Türkçesindeki sıfat-fiil ve zarf-fiil eklerinin kullanıldıgı cümleleri tespit ederek islevleri ve anlamları bakımından Türkiye Türkçesindeki sıfat-fiil ve zarf-fiil ekleriyle benzerlik ve farklılıklarını, iki sivenin kendine özgü anlatım güçlerini ortaya koymaktır. Bu çalısmamızda Kazak Türkçesindeki sıfat-fiil ve zarf-fiil eklerinin tespiti için Kazak Türkçesiyle yazılmıs çesitli eserleri, transkripsiyonlu çeviri çalısmalarını inceleyerek buldugumuz örnek cümleler, Türkiye Türkçesine çevirmek suretiyle cümlelerdeki sıfat-fiil ve zarf-fiil eklerinin kullanıldıgı yerleri ve üstlendikleri görevleri ve anlamları belirtmeye çalıstık. Yararlandıgımız eserleri kısaltmalar kısmında gösterdik. Çalısmamızın birinci kısmında Kazak Türkçesindeki sıfat-fiilleri, ikinci kısmında ise zarf-fiilleri ele aldık ve her iki bölümde de ekleri tek tek islevleri ve kullanıldıgı yerler bakımından örneklerle açıklamaya çalıstık. Eklerin çevirisi sırasında, özellikle birlesik fiil gruplarında birlesik fiillerin fonksiyonlarını tam anlamıyla çeviride gösteremedigimiz için bazı zorluklarla karsılastık. Bu zorlukları gidermek için örnek çevirilerin basında anlam ve islevleri bakımından farkları ortaya koyarak kısa açıklamalarda bulunduk.
Özet (Çeviri)
This work contais the investigation of the appendixes of adjective-verb and adverbverb in Kazakh Türkish. The aim of this work is to stress the differences and the similarities of the appendixes of adjective-verb and adverb-verb in Turkey Turkish and in Kazakh Türkish by determining the sentences which have the appendixes of adjective-verb and adverb-verb in Kazakh Turkish and to stress the expression forces of these two accent. In this work we examined the translation works whit transcription and various works of art written in Kazakh Turkish, to determine the appendixes of adjective-verb and adverb-verb in Kazakh Turkish. By translating them in Turkey Turkish, we tried to state themeanings, missions they have and places of the appendizes of adjective-verb and adverb-verb. In abbreviations part, we showed the works of art that we use. In the first part of our work we examined adlective-verb in Kazakh Turkish, and adverb-verbs in the secont part. And also in both two parts, we tried to explain the appendixes one bye one, with the examples about their function and places of use. During the translation of appendixes especially in joint-verb groups, because we could not show the functions of the joint-verbs exactly, we met some difficulties. To remove these difficulties, at the beginning of translation examples, we gave some short explanations which will stress the differences about meanings and functions. Anahtar Kelimeler : Turkish Grammer, Kazakh Turkish Adjective-Verb, Participle; Adverb-verb, Gerundium