Mesleki ve teknik eğitim sisteminin performansının değerlendirilmesinde bir veri zarflama analizi uygulaması
An data envelopment analysis to evaluate the performance of the vocational and technique educational system
  1. Tez No: 207803
  2. Yazar: GÜLÇİN GÜZHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KAAN YARALIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Veri Zarflama Analizi, Agırlık Kısıtlamaları, Analitik Hiyerarsi Süreci, Güven Bölgesi Modeli
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Veri Zarflama Analizi (VZA) hastaneler, okullar, banka subeleri, restaurantlar gibi benzer birimleringöreli etkinligini degerlendiren matematiksel programlama tabanlı bir yaklasımdır. Veri Zarflama Analizi ?Karar Verme Birimleri? olarak ifade edilen organizasyonel birimlerin performansını ölçen dogrusal programlama tabanlı bir tekniktir. Veri Zarflama Analizi ilk olarak Charnes, Cooper ve Rhodes' in 1978 yılında yazmıs oldukları makale ile ortaya atılmıstır. Orjinal modeller Charnes, Cooper ve Rhodes (CCR), ve Banker, Charnes ve Cooper (BCC) tarafından gelistirilmistir. Analizde sabit getirili ve çıktı yönelimli CCR modeli kullanılmıstır. Bir sonraki asamada, Veri Zarflama Analizi' ndeki agırlıkların kısıtlanması için olusturulacak kısıt kosullarının belirlenmesinde Analitik Hiyerarsi Süreci (AHS) kullanılır. Analitik Hiyerarsi Süreci uzman görüsünü dikkate alan bir tekniktir. Olusturulan agırlık kısıtlamalı model bir veri setine uygulanmıs ve agırlık kısıtlamalı model ile kısıtlamasız olan modelin sonuçları karsılastırılmıstır. Agırlık kısıtlamalı olan modele ?Güven Bölgesi Modeli? adı verilir. Bu çalısmanın amacı, Veri Zarflama Analizi' ni uygulayarak, zmir' de mesleki egitim ve ögretim sisteminin performansını degerlendirmektir. Analizde, Mesleki Egitimi Gelistirme Projesi (MEGEP) kapsamındaki pilot kurumlar ile Milli Egitim Bakanlıgı' na (MEB) baglı meslek liselerinin performansları karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
Data Envelopment Analysis (DEA) is a mathematical programming approach to assessing relative efficiency of similar units, such as hospital departments, schools, branches of a bank, restaurants, etc. Data Envelopment Analysis is a linear programming-based technique for measuring the performance efficiency of organizatinal units which are termed Decision-Making Units (DMUs). Data Envelopment Analysis was initiated by Charnes, Cooper and Rhodes in 1978 in their seminal paper et al. (1978) The original models developed by Charnes, Cooper and Rhodes, and Banker, Charnes and Cooper. The analytical technique employed, is an output-oriented CCR model with constant return to scale. Then, Analytic Hierarchy Process is used to decide the constraints for weight restrictions. Analytic Hierarchy Process is a technique which considers to view of experts. The weight restricted model is than applied to a data set, and results of the weight restricted model and unrestricted model are compared. The weight restricted model is termed ?Assurance Region Model?. The objective of this study is to evaluate the performance of The Vocational Education and Training System in zmir by employing Data Envelopment Analysis. In the analysis, performance of pilot institutions of Strengthening The Vocational Education and Training System in Turkey (SVET) and The Vocation High Schools depend on Ministry of National Education are compared.