Ay Dede Mizah Dergisi'nin İncelenmesi
Examination of the Ay Dede Humour Magazine
  1. Tez No: 208000
  2. Yazar: ÖZLEM COŞKUNER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. RAHİM TARIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mizah, karikatür, basın, Mütareke ve Milli Mücadele Dönemi, siyasal ve toplumsal elestiri, düsünce, Humour, caricature, press, Armistice and National Struggle Term, Political and Social criticism, thought
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 262
Özet
Edebiyat alanında karikatürü de içine alan mizah çalısmalarının sayısı oldukça sınırlıdır. Toplumsal ve siyasal yerginin çizgi ve söz boyutunu olusturan karikatür ve mizah, iç karısıklıklar, çeliskiler, rejimler ve baskılar içerisinde bunalan toplumların sözcülügünü üstlenmistir. 1922 yılında 90 sayı çıkan ve Refik Halit Karay tarafından yayımlanan Ay Dede Mizah Dergisi, Mütareke ve Milli Mücadele Dönemi stanbul'unda cereyan eden sosyal hayatı, basın âlemini, siyasi kutuplasmaları, edebî tartısmaları mizahî bir üslûpla irdeleyen önemli bir süreli yayındır. Ay Dede Mizah Dergisi'nin içeriginde yer alan söz ve çizgi dili bir degisim dönemi olan 1922 yılı basınında önemli bir yere sahiptir. Ay Dede Mizah Dergisi'nin incelenmesi adlı tezimizin hazırlanmasında Jpeg, Tiff ve Excel programlarına yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
In literature humor studies that contains caricature, are limited. Caricature and humor that farm social and political criticism, took on the spokesmanship of society which is depressed by domestic disarders, regime, contradictions and pressures. In 1922 Ay Dede humor magazine which was written by Refik Halit Karay, was printed in the number of 90. This magazine tells; the social life of stanbul that is influenced by armistice and National struggle press world, political problems, literary discussions in humorist way. The Language that is used in Ay Dede humour magazine in 1922, is very important in this changing term. During the thesis study of the Ay Dede humour magazine in caricature drawings Jpeg, Tiff and Excel programs have been used.