İbn atiyye'nin el-muharrerü'l-veciz isimli eserinde kur'an ilimlerine yaklaşımı
The quranic sciences in muharrar al vaciz of ibn atiyye al andulusi
  1. Tez No: 208438
  2. Yazar: ENİSE KUTLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER DUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn Atiyye, Kur'an İlimleri, Ayet, Ibn Atiye, Quranic Sciences, Verse
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Kur'an İlimleri ifadesi, Kuran'ın anlaşılmasına yardımcı olan ilimler manasına gelmektedir. Kur'an-ı Kerim vahyi, Hz. Muhammed'e indirilişinden sonra, üzerinde birçok çalışmanın yapıldığı bir alandır. El-Endülüsî de eserinde oldukça anlaşılır ve açık bir tarzda Kur'an'ı başından sonuna kadar tefsir etmiş müfessirlerdendir. Bu çalışma el-Endülüsî'nin Kur'an ilimlerini ve onun bu konudaki düşüncelerini yansıtacak biçimde incelenmiş ve gözden geçirilmiştir. Çalışmanın asıl hedefi, el-Endülüsî'nin Kur'an ilimlerine ne ölçüde yer verdiğini saptamak ve bununla ilgili düşüncelerini ortaya koymaktır. Bu amaçla, ilk etapta Kur'an ilimleri ile ilgili bir çalışma yapılmıştır. Daha sonra yapılan bu araştırma ile müfessir el-Endülüsî`nin eseri başından sonuna kadar titizlikle okunmuştur. Bu arada müfessirin eserinde yer verdiği Kur'an ilimleri saptanmıştır. Değerlendirme sonucunda elde edilen materyallerden oluşan veri, konu başlıkları şeklinde üç bölümde ele alınmıştır. Giriş bölümünde temel esaslar ve çalışmanın metodu, özet halinde verilmiş olup, bu çalışma bir sonuç ve bibliyografya ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of the Quranic Sciences means the branches of sciences helping to understanding of the Koran. After from the revelation of Koran to Hz. Muhammed (s.a.v.) is a field made a lot of essay about it. El-Endülüsî, was from commenting authors to the Koran from beginning of his work to its end with intelligible and explicit style. This essay has been evaluated and determinated that view of el-Endülüsî to Quranic sciences and his process of those learnings. The main aim of study to be determined that el-Endülüsî how much to give place to Quranic sciences and to be analysed that what he thinks about of this learnings. With this purpose, it had been made, first of all, investigations about the Quranic sciences. Afterwards, the commentary of el-Endülüsî had been read attentively from beginning to end in the light of this investigations made. Meanwhile, it had been established that which he had given place to Quranic sciences. After the collection the acquired materials underneath the subject titles, the aforementioned subject titles had been evaluated in three chapters. In the chapter of introduction, the basic bases and methods of the study which had been given briefly, this essay ends with a conclusion and bibliography.