Bütçede mali disiplinin sağlanması: uluslararası mali kuruluşlarla yürütülen çalışmaların değerlendirilmesi
Provision of fiscal discipline on the budget: evaluation of the relations with the intertnational financial estabisments
  1. Tez No: 208439
  2. Yazar: HATİCE DERYA TİFTİKÇİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KÂMİL TÜĞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Mali Disiplin, IMF, Dünya Bankası, Kamu Harcamaları, Financial Indiscipline, The World Bank, Public Expenses, Loan
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 207
Özet
Gelismis ve gelismekte olan ülkelerin en büyük problemlerinden biri olan mali disiplinsizlik, artan ihtiyaçlar ve degisen dünyanın ekonomik ve mali yapısı üzerinde daha çok ve dikkatle durulması gereken bir konu haline gelmistir. Mali disiplinin saglanmasına baglı olarak borçlanmaya yönelimin azaltılması, harcamalarda etkin hareket edilmesi gibi önlemler almaya yönelik çalısmalar, son dönemlerde agırlık kazanmaya baslamıstır. Ülkelerin artan ihtiyaçlara yönelik harcamalarını arttırması, temelde finansman saglamaya baglı olmakta ise de, geçmisten günümüze finansman diger bir deyisle harcama yapılabilmesi için gerekli olan gelir göz ardı edilmistir ya da gelir yetersiz kalmıstır. Bu durumda yeni gelir kaynakları arayısına gidilmistir. Emisyon, vergi gelirlerinin arttırılması ya da borçlanma yollarıyla gelir saglanmaya çalısılmıstır. Vergi gelirlerinin arttırılması politik ve siyasi etkenlere takıldıgından etkin bir yöntem olmamıstır. Emisyon enflasyona yol açacagı için tercih edilmesi riskli bir yöntem olmustur. Bu durumda borçlanma kaçınılmaz bir gelir kaynagı olarak görülmüstür. Ancak borçlanmanın da olumsuz etkileri zaman içinde olusmaktadır. Yasanılan ekonomik krizlerin temelinde yatan, mali disiplinsizlikten kaynaklanan sorunlardır. Ülkeler bunalımlı dönemlerden çıkmak için uluslararası mali kuruluslarla isbirligi içinde çalısarak, mali yardımlar sayesinde ekonomilerini düzeltmeye çalısmıslardır. Ancak bir süre sonra, ülkelerin birçogu harcama, borçlanma ve kriz üçgeni içinde kalmıslardır. Bunun nedeni borçlanmanın bir süre sonra yeni bir borçlanmayı gerektirmesi olmustur. Bu kısır döngüden kurtulmak için son yıllarda ülkeler daha da bilinçli hale gelerek mali disiplin kavramı üzerine daha çok egilmisler ve bu yönde çalısmalar yürütmeye baslamıslardır.
Özet (Çeviri)
Financial indiscipline which is one of the biggest problems of developing and developed countries, upon the increasing needs and changing world, has become a major issue of careful attention and main focus. n relations to provision of fiscal discipline, minimizing the tendeney of taking loan, taking effective measures on cutting down on spendings have recently become important issues. The countries? incrasing spendings on the increasing needs though have depended upon the provision of financing, so far the amount of revenues have been ignored or the revenue has become insufficient to be able to make spendings necessarily with other words financing. Thus new sources of financing bave been searched. By way of emission of money or inereasing tax revenues or getting credit, it has been tried to increase the revenues. The choice of inereasing the tax revenues due to the political concerns has not become an efficient mean. Because of inflation, on the other hand preferring emission is considered a risky mean. Thus taking loan has become an inevitable source of income. But taking loan in the long run has some negative effects as well. Witnessing economical crisis have been basically due to the problems arising from the fiinancial indiscipline. Many countries colloborating with international financial institutes have tried to overcome the financial crisis and and stabilize their economies. But after some time most of the debtor countries have yet been encased in the triangle of overspending, taking loan and economical crisis. The reason for this taking loan has some time later required having to take a new ban again. n order to get rid of this vicious cirele countries have become more concious and have paid more attention to the fiscal diseipline and started to have shown efforts in this way.