İbn 'Atiyye'nin 'el-Muharrerü'l-Vecîz fî Tefsîri'l-Kitâbi'l-'Azîz' adlı eserinde esbâb-ı nüzûl
Asbab al-nuzul in Ibn Atiyyah's work called 'al-Muharrar al-Wajiz fi Tafsir al-Kitab al-Aziz'
  1. Tez No: 731596
  2. Yazar: KEMAL ARPACI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN YURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Esbâb-ı Nüzûl, el-Muharrerü'l-Vecîz, İbn 'Atiyye, Qur'an, Asbab al-Nuzul, al-Muharrar al Wajiz, Ibn Atiyyah
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Kur'ân'ın evrensel mesajlarını gereği gibi anlamak, esbab-ı nüzûlü iyi bir şekilde kavramaktan geçmektedir. Bundan dolayıdır ki birçok ilim erbabı bu alanda araştırma yapmış ve bu konuda çalışmalar ortaya koymuştur. Şüphesiz ki bu alanda önemli eser ortaya koyanlardan biri de İbn 'Atiyye'dir. Endülüs bölgesinin önemli müfessirlerinden olan İbn 'Atiyye, 481/1088 yılında Gırnata'da doğup 541/1147 yılında Lûrka'da vefat etmiştir. Mudar kabilesine mensûb olan müellif, ilimle uğraşmanın yanı sıra Meriye şehrinde on iki yılı aşkın bir süre kadılık görevi yapmıştır. İlmin ve medeniyetin beşiği sayılan Endülüs bölgesinde birçok alanda yetkin hocalardan istifade edip çeşitli ilimlerde icazetnameler almıştır. Müfessirin günümüze ulaşan en meşhur eseri“el-Muharrerü'l-Vecîz fi Tefsîri'l Kitâbi'l-Azîz”isimli tefsiridir. Çalışmamızda İbn 'Atiyye'nin“el-Muharrerü'l-Vecîz fî Tefsîri'l-Kitâbi'l-Azîz”isimli tefsirinde esbab-ı nüzûlleri ele alma yönteminin nasıl olduğunu, sahabe, tabiîn ve tabiîn sonrası müfessirlere isnad edilen rivâyetleri ne şekilde ele aldığını ve birden fazla zikrettiği sebeb-i nüzûlleri tercih edip etmeme noktasındaki yaklaşımını örneklerle detaylandırarak ele aldık.
Özet (Çeviri)
It is a fact that in order to understand the Qur'anic massages in depth, one must truly comprehend asbab al nuzul. Therefore, many qualified masters made researches in this field and produced unique works. Surely, Ibn Atiyyah is certainly one of them. Ibn Atiyyah, who was one of the prominent mufassirs of Andulus area, was born in Girnata in 481/1088 and died in Lurka in 541/1147 Belonging to the tribe of Mudari, the writer served as a qadi in Mariyya town more than twelve years, along with engaging in science. He took lessons from various competent masters in many scientific fields and also received diplomas in various sciences in Andulus that was considered as the cradle of science and civilisation in that time. His most famous tafsir work, which is luckily available today, is called as“al-Muharrar al-Wajîz fi Tafsîr al-Kitâb al-Azîz.”Hence, in our study, we firstly tried to show what type of methods Ibn Atiyyah used in his work. Secondly, we also tried to show how he dealt with reports that were attributed to sahabi, tabiun and post-tabiun mufassirs. And finally, we analyzed his approach in using those asbab al nuzuls that he sometimes mentioned more than once.