Epistemolojik açıdan dünya sistemleri analizi
The world systems analysis in terms of epistemologic
  1. Tez No: 208440
  2. Yazar: İDİRİS DEMİREL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. A. NAZMİ ÜSTE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dünya Sistemleri Analizi, Epistemoloji, Modern Dünya Sistemi, Sosyal Bilimler, Pozitivizm, The World Systems Analysis, Epistemology, Modern World System, Social Sciences, Positivism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Dünya sistemleri analizi sosyal bilimsel literatüre 1970'li yıllarda girmis olan bir yaklasımdır. Yaklasıma göre, kapitalizm tüm yer küreye yayılan küresel bir dünya ekonomisi niteligiyle modern dünya sistemidir. Epistemolojinin ilgi alanı ise bilgi (episteme) sorunudur. Bir epistemolojik nesne gerçeklige uygun olarak nasıl bilinebilir ve bilmenin farklı mesru yolları söz konusu mudur? Epistemolojik analizlerle bu tür konular açıga kavusturulmak istenmektedir. Dünya sistemleri analizinde epistemolojik açıdan önem tasıyan sorunsal insani-sosyal alanın gerçekligine en dogru biçimde ulasılmak isteniyorsa eger uygun epistemolojik nesnenin sadece modern dünya sistemi olmasında dügümlenmektedir. Tarihsel sosyal bilimsel paradigmaya göre insani-sosyal gerçekligi en iyi `bilebilmenin' yolu devlet sınırları içinde toplum birimlerini analiz etmektir. Bu analiz gerçeklestirilirken de doga bilimlerini model alan pozitivist epistemolojiden hareket edilmelidir. Oysa dünya sistemleri analizi ile tam tersine devlet bagıntısı çerçevesinde toplum degil, dünya sistemi temel alınmakta ve anti pozitivist temelde bütünlesik bir analiz gerçeklestirilmektedir. Çesitli sosyal bilimsel disiplinler itibarıyla incelenebilen dünya sistemleri analizi, epistemolojik açıdan da ilk olarak bu çalısmayla bir doktora tezi düzeyinde incelenmis olmaktadır. Çalısmayla bu çerçevede savunulacak olan tez sudur: Dünya sistemleri analizi, pozitivist epistemolojiyle uyusmayan ve bu uyusmazlık nedeniyle de pozitivist çerçevede yapılandırılmıs olan tarihsel sosyal bilimsel paradigmaya karsı farklı epistemolojik öneriler getiren alternatif bir yaklasımdır.
Özet (Çeviri)
The world systems analysis is an approach which has entered into social science literature in 1970s. According to this approach, capitalism is a modern world system with its global world economy feature spreading to the plane earth. However, the concern of epistemology is knowledge (episteme) matter. How an epistemological object can be known as appropriate for reality and are there different legitimate ways of knowing? Clearing up such matters is desired by epistemological analysis. At the world systems analysis, if achieving the reality of humane-social field at the most accurate form is demanded, important problem in terms of epistemology is knotted that reasonable epistemological object is only modern world system. According to historical social scientific paradigm, the way ?to be able to know? the reality of humane-social field the best is to analyze society units in the state?s border. When this analysis is coming true, moving from positivist epistemology modeling natural science is required. However, on the contrary, with the world systems analysis, world system not society in the framework of state relation is based on and at the anti-positivist base, an integrated analysis is realized. World system analysis which can be studied in point of various social scientific disciplines is firstly examined at doctorate thesis level by this study in terms of epistemology. The thesis statement of this study in this framework is as follows: World systems analysis which does not coincide with positivist epistemology is an alternative approach providing different epistemological proposals against historical social scientific paradigm which is structured in the positivist framework as a result of this conflict.