Türkiye'de saglık örgütlenmesinde degişim
Change in health organization in turkey
- Tez No: 208442
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ONUR ÖZVERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Değişim, Reform, Sağlık, Transformation, Reform, Health
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Özellikle son 20 yılda, kamu yönetimi alanında en çok kullanılan kavram ?Değişim? kavramıdır. Küreselleşme, teknolojik gelişmeler, artan rekabet ve hızla değişen dünya düzeni, özel sektörü olduğu gibi kamu sektörünü de hızlı bir yeniden yapılanma zorunluluğuyla karşı karşıya bırakmıştır. Ülkemizde Cumhuriyet kurulduğundan bu yana ağırlıklı olarak kamu yönetimi reformlarına paralel bir seyir izleyen sağlık reformu girişimleri de yukarıdaki etkenlere uygun bir yapılanma arayışı içerisindedir. Ülkemizde sağlık örgütlenmesinde reform anlamındaki ilk değişimin, 1961 yılında hazırlanan 224 sayılı Sosyalizasyon kanunu ile başladığını söyleyebiliriz. Bu kanun 1960 Anayasasına uygun olarak sosyal devlet anlayışı temel alınarak hazırlanmış bir kanundur. Fakat sivil otoritenin ve tarafların katılımının sınırlı olduğu, ülkenin koşulları ve uygunluğunun da gerektiği gibi değerlendirilmeden kabul edildiği bu kanun istenildiği gibi başarılı olamamıştır. İlerleyen süreçte sağlık sektörüne ait problemler artarak devam etmiş finansal ve yönetimsel yeterlilik sağlanamamıştır. Ekonominin ve toplumun neo-liberal politikalarla dönüştürülmesi için 1980 yılı Türkiye de bir dönüm noktası olarak kabul edilir. Sağlık dâhil tüm sektörler, 24 Ocak 1980 de alınan önemli ekonomik ve siyasal kararlardan etkilenmişlerdir. Küreselleşmenin dinamikleri doğrultusunda şekillenen sağlık reformları diğer ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de ağırlıklı olarak ?sağlıkta özelleştirme? olarak karşımıza çıkmaktadır. İMF, Dünya Bankası ve Dünya Sağlık Örgütünün stratejileri Türkiye'de de belirleyici olmuştur. Özellikle 2003 yılından sonra ivme kazanan, sağlık politikalarında köklü değişiklikler öngören sağlık reformu çalışmaları ?Sağlıkta Dönüşüm Programı? başlığı altında Türkiye gündemindeki yerini almıştır. Çalışmamızda; 1920 yılında kurumsallaşma çalışmalarıyla başlayan sağlık örgütlenmesindeki değişim dinamikleri ve süreç incelenmiş, nedenler ve sonuçları bilimsel olarak dünya ülkelerince kabul edilen ilkeler ışığında değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Especially in the last 20 years,the most used concept in public administration is `?Transformation??. Not only private sector but also public sector is face with an urgent restructuring because of globalization, technologic growth, increasing rival business and rapidly changing world arrengement. In our country, health reformers have been seeking a convenient structuring according to the developments in the world which were mentioned above since the republic was established. We can say that the first major step in the field of health reform organization is started with the number 224 Law of Socialisation which was originated around 1961. Socialisation Law was prepared by taking as a base the conception of social state in conformity with 1960 constitution. However the applying of that law wasn?t successful because of limitted attendance of civilian authority and participants. Moreover, it was accepted without evaluating whether the conditions of Turkey were convenient or not. In the process of reform, the problems of health sector continued increasingly so the financial and managerial efficiency wasn?t achieved. In Turkey. the year 1980 was accepted as a turning point for converting economy and community to neoliberal policy. The whole sectors including health were affected these important economical and political decisions which was accepted on January 24/1980. Both in other countries and Turkey health reforms, which is shaped in accordance with the dynamics of globalization, appear predominantly as `?Privatization In Health?? The strategies of IMF, World Bank, WHO have a determining role in Turkey. too. Especially after 2003, the health reform attempts, which were in need of radical changes in health politics, accelerated quickly and took a place on the agenda of Turkey by the name of `?Health Transformation Programme?? . In our thesis, we looked over the change dynamics and process of health organization which was started with the institutionalization attempts in 1920, and tried to evaluate the reasons and results scientificly in accordance with the principles accepted by the world.