Bütünleşik tedarik zinciri uygulamalarının örgütsel yapıya etkisi
Effect of integrated supply chain management applications to organizational structure
- Tez No: 208470
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TANYERİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri Yönetimi, Şebeke Örgütler, Supply chain management, Network organizations, Organizational structure
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Artan teknolojik ilerlemeler pek çok ürünün arzında tek bir firmanın baş edemeyeceği birden fazla ana yetkinlik alanı ortaya çıkarmış ve firmaları daha fazla yapısal belirsizlik/risk ile karşı karşıya bırakmıştır. Ayrıca, bir ürünün arzında farklı roller üstlenmiş firmaların rekabetçi bir anlayışla sadece kendilerini maksimize etmeye çalışmalarının tedarik zinciri boyunca operasyonel belirsizliği daha da artırdığı ve verimsizliğe yol açtığı anlaşılmıştır. Bu durum bütünleşik tedarik zinciri yönetimi (TZY) adı verilen yeni bir şebeke çalışma modeli doğurmuştur. TZY bir ürünün arzında çeşitli roller üstlenmiş firmaların kendilerine özgü yeteneklerinin ve kritik iş süreçlerinin tedarik zinciri boyunca bütünleşik yönetimi yoluyla performansı arttırmayı, yapısal ve operasyonel belirsizliği azaltmayı ve sonuç olarak şirketler arası rekabetten tedarik zincirleri arası rekabete geçmeyi hedefleyen yeni bir stratejik çalışma modelidir Bu çalışmanın amacı TZY uygulamaları ve örgütsel yapı elemanlarından yerinden yönetim, formal performans kontrolü, uzmanlaşma ve bütünleşme arasındaki kavramsal ilişkiyi incelemek ve test etmektir. TZY uygulamalarının örgütsel yapıyla bağlantılanma nedeni TZY uygulamalarının bir değer yaratma süreci olarak ele alınmasından, örgütsel yapının örgütsel faaliyetlerin gerçekleştirildiği bir düzenleme olmasından ve bundan dolayı TZY uygulamalarının değer yaratması için ne tür örgütsel düzenlemelerin yapılması gerektiğinin belirlenmesi gerekliliğinden kaynaklanmaktadır. Alan araştırmasında TZY uygulamaları ile örgütsel yapı unsurları arasındaki hipotezleştirilen ilişkiler test edilmiş ve genel olarak TZY uygulamaları ile örgütsel yapı unsurlarından yerinden yönetim, performans kontrolü, uzmanlaşma ve bütünleşme arasında pozitif bir korelasyon bulunmuştur. Bu bulguların TZY uygulamalarını gerçekleştirmek isteyen işletme yöneticilerine örgütsel yapıyı düzenleme konusunda yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Increasing technological improvements create many core competences in supplying many products, which would be hard for a firm to cope. This expose firms to structural uncertainty and risk. Also, it is seen that firms? self focused applications in different positions of the supply chain can increase operational uncertainty and decrease productivity along their supply chain. This reality reveals a new network business model called integrated supply chain management (SCM). SCM is a new strategic business model aiming to integrate firms? different competencies and critical business processes to increase performance and decrease structural and operational uncertainty at supply chain level. Final aim of SCM is to compete with other supply chains. The aim of this thesis is to examine and test the conceptual relationships between SCM applications and elements of the organizational structure such as decentralization, formal performance control, specialization and integration. SCM applications are connected to organizational structure. SCM is a value creating process, organizational activities are performed through organizational structure for that reason there is a need to know what kind of an organizational structure is required to create value in SCM applications. In the field research, hypothesized relationship between SCM applications and organizational structure were tested. In general it is found that SCM applications are positively correlated with the elements of organizational structure such as decentralization, formal performance control, specialization and integration. Those could be helpful in guiding business managers who want carry out SCM applications to form organizational structure.