Lojistik yönetiminde bilişim teknolojileri kullanımının organizasyonel performansa etkisi
The effects of making use of information technologies in logistics management on organizational performance
  1. Tez No: 635646
  2. Yazar: SERKAN SALIŞ
  3. Danışmanlar: DR. PERİHAN TUĞÇE ASLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Lojistik Planlamaları, Bilişim Teknolojileri, Entegrasyon, Logistics Planning, Information Technologies, Integration
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Geçen zaman dilimi içerisinde artış gösteren küreselleşme eğilimleri ve rekabet, işletmeleri kapsamlı tedarik zinciri entegrasyonuna ve karmaşık lojistik planlamalarına zorlamaktadır. Sürekli gelişim trendinde olan ve son yıllarda işletmeler tarafından iş süreçlerine uyumlanmış olan bilişim teknolojileri, eksikliği hissedilen bütünleşik ve karmaşık planlamalara yönelik araçları sağlamaktadır. Bu anlamda, tedarik zincirine yönelik ağ planlamaları ve lojistik faaliyetlerinin önem derecesinin artması bilişim uygulamalarının gelişmesine önemli ölçüde etki etmiştir. Böylelikle lojistik faaliyet hizmetlerini sunan firmalar, bilgisayar teknolojilerine yönelik servis hizmeti sağlayan işletmelerin en önemli müşterisi olma eğilimine girmişlerdir. Genel anlamda kullanılan lojistik entegresyonları işletmelerin müşterilerine veyahut işletmelerden başka işletmelere doğru yürütülen faaliyetlerin gerçekleşmesinde, tüm süreç dahilinde yüksek oranda destek sağlamaktadır. Çalışmanın literatür bölümünün hazırlık aşamasında yapılan keşifsel araştırma ile birlikte ele alınan konu üzerinde yürütülmüş olan akademik çalışmalar ve akademik makalelere ait literatürler incelenmiş ve çalışmanın yapılandırılmasında ele alınmıştır. Aynı zamanda ele alınan konu doğrultusunda yazılmış birçok kitaptan fayda sağlanarak, çalışmada yer verilen konu başlıkları bu kaynaklar vasıtasıyla ele alınmıştır. Bu anlamda çalışmadaki bilgiler, çalışmanın konusuyla alakalı olan kitap, dergi ve makalelerin okunması ve değerlendirilmesi ile toplanmıştır. Ayrıca ele alınmış olan konu dahilinde pek fazla kaynak olmamasına rağmen çalışmanın yürütülebilmesi adına yeterli sayıda kaynağa erişilmiş ve bu doğrultuda çalışma özelinde geçerli ve güvenilir kaynaklardan bilgilere yer verilebilmesine olanak sağlanmıştır. Çalışmanın ana konusu alt başlıklar olarak ele alınmış ve her alt başlık dahilinde birbirinden farklı yazılı kaynaklara ulaşılmıştır. Elde edilen bilgiler mukayese edilerek geçerli, güvenilir ve kullanışlı olup olmadıklarına dair değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Along with increasing globalization trends and competition during the period of time, businesses were forced to comprehensive supply chain integration and complex logistics planning. Information technologies, which are in continuously development process were adapted to business processes in recent years, provide tools for integrated and complex planning that are missing. In this sense, the importance of network planning and logistics activities for the supply chain has significantly affected the development of information applications. Thus, the companies that offer logistics activities tend to be the most important customers of the companies providing service for computer technologies. Generally, logistics integrations provide a high level of support to the customers of the enterprises or the activities carried out from businesses to other business lines. With the exploratory research carried out during the preparation phase of the literature section of the study, the literature on the academic studies and academic articles conducted on the subject was examined and discussed in the structuring of the study. At the same time, by benefiting from many books written in line with the subject, the topics in the study were handled through these sources. In this sense, the information in the study was collected by reading and evaluating books, journals and articles related to the subject of the study. In addition, although there are not many resources within the subject, a sufficient number of resources have been accessed so that the study can be carried out, and in this direction, it has been made possible to include information from valid and reliable sources. The main subject of the study was handled as subtitles and different written sources were reached within each subheading. The information obtained has been compared and an evaluation has been made as to whether they are valid, reliable and useful.