Ahmet b. Mustafa es-Saruhânî el-Lâlî'nin Kavânînu's-Sarf Adlı Eserinin Edisyon Kritiği ve Tebyizi
Ahmet b. Mustafa es-Saruhânî el-Lâlî and Edition Critique and rewrite of his work Kavânînu's-Sarf
  1. Tez No: 208471
  2. Yazar: HÜSEYİN KILINÇARSLAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CÜNEYT EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Morfoloji, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Sarf, Arap Dili, es-Saruhânî, Kavânînu's-Sarf, Edisyon Kritik, Arabic, Morphology, es-Saruhânî, Kavânînu?s-Sarf, Edition Critique
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Arap dili'nin temel unsurlarından birisi olan Sarf ilmi, kelimenin istikakı ile ilgili konuları içermektedir. Kur'ân-ı Kerîm-ı Kerim'in Arapça olması ve de kelime köklerinin bilinmesinin Kur'ân-ı Kerîm-ı anlamada büyük öneminin olması slam Dünyasını Sarf ilminin ögrenimine yönlendirmistir. Müellifimiz Ahmed b. Mustafa es-Saruhanî el-Lâlî `Kavânînü's-Sarf' Adlı eserini Arapça'ya yeni baslayanlar için akıcı ve anlasılması kolay bir uslüpla kaleme almıstır. Eser bölümleri, tahlilleri, delilleri ve üslûbu ile sarf ilmini, özet olarak sunmus ideal eserlerden biridir. Metot ve üslup olarak okuyucunun kolay istifade edebilecegi bir tarzda telif edilen eserin bu sahada telif edilen benzeri muhtasar eserler arasında önemli bir yeri oldugu kanaatindeyiz. Çalısmamız bir giris ve iki ayrı bölümden olusmaktadır. Giriste Sarf lminin dogusu ve yazara kadar olan çalısmalar hakkında bilgiler sunulmustur. Birinci bölümde Ahmed b. Mustafa es-Saruhâni el-Lâli'nin hayatı ve eserleri üzeride durulmus ve Kavâninü's-Sarf adını tasıyan risalemiz tanıtılmıstır. Eserleri hakkındaki incelememiz neticesinde müellifin ilim dünyasına kazanılması gereken birçok çalısması oldugu anlasılmıstır. Ahmed b. Mustafa es-Saruhânî'nin hayatı hakkında kaynaklarda çok sınırlı ve kısa bilgi verilmektedir. Dogumu hakkında kesin bir bilgiye rastlayamadıgımız müellifimizin vefat tarihi 971/1563'dir. Kaynaklarda Ahmed b. es-Saruhânî el-Lâli'nin hocası olarak sadece bn Kemal Pasazade belirtilmektedir. kinci bölüm metin ve metin tesisi ile ilgilidir. Burada farklı nüshalar karsılastırılarak müellife ait gerçek nüshanın tesbit ve kritigi yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
The morphology that is one of the fundamental elements of the Arabic language consists of subjects concerning istikak of word. People of the Islamic world have been directed towards learning of Arabic morphology in that the Holy Quran is Arabic, and knowledge about bases of words is deeply important in understanding the Quran. Our author Ahmed b. Mustafa es-Saruhani wrote down his work ?Kavaninu?s-Sarf? in fluent and lucid way for the beginners in Arabic. It is one of the excellent works that introduced concisely the Arabic morphology with respect to its parts, analyses, evidents and style. Our thesis consists of an introduction and two chapters. In introduction, we give knowledge about the birth of the Arabic morphology and related works up to the author?s age. In the first chapter, it is dealt with Ahmed b. Mustafa es-Saruhani?s life and works, and his pamphlet ?Kavaninu?s-Sarf? is introduced. We have little and brief knowledge about the author?s life and works in the literature. There is no certain knowledge about his birth date but the date 971/1563 is of his death. Ibn Kemal Pasazade is mentioned as his master in the sources. Second chapter is related with text and forming/establishing of text. Here, comparing different editions with each other, the authentic edition is determined and criticized.