Avrupa Birliği'nin komşuluk politikası kapsamında yakın doğu ülkeleri ile ilişkileri ve ekonomik etkileri
The European Union - near east relations in economic terms within the framework of the european neighborhood policy
  1. Tez No: 208474
  2. Yazar: ALPER YAMANDAĞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. NAZİF MANDACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yakın Dogu, Barselona Süreci, Avrupa Komsuluk Politikası, Avrupa Komsuluk ve Ortaklık Aracı, Politik ve Ekonomik Etkiler, Near East, Barcelona Process, European Neighbourhood Policy, European Neighbourhood Policy Instrument, Political and Economic Effects
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
Avrupa ile Yakın Dogu iliskileri tarihsel süreçte çok uzun yıllara dayanmaktadır. Haçlı Seferlerine degin uzanan bu süreçte iki taraf arasındaki iliskiler yüzyıllar boyunca askeri zeminden politik zemine dogru tasınmıstır. Avrupa 1800'lü yılların basına kadar Dogu'da söz sahibi olamamıstır. Bu tarihten sonra ise kinci Dünya Savası'nın sonuna degin bölgede hakim güç olmustur. Savasın ardından Avrupa bu üstünlügünü yavas yavas Amerika'ya kaptırmıs ve kendi arasında bütünlesmeyi saglama çabalarına egilmistir. Bu çabaların sonuç vermesinin ardından Avrupa Toplulugu Yakın Dogu'ya yönelik ilk politikasını 1972 yılında Küresel Akdeniz Politikası adı ile olusturmustur. Ancak bu politikanın uzun yıllar boyunca basarılı olamamıstır. Bunun sonucu olarak 1995 yılında Barselona Konferansı ile Barselona Süreci olarak da bilinen Avrupa-Akdeniz Ortaklıgı'nı baslatmıstır. Bu tarihten on yıl sonra Barselona Süreci'nin basarısızlıga ugraması ve Avrupa Birligi'nin en büyük genislemesinin yasanması ile birlikte Avrupa Birligi, Yakın Dogu ile iliskilerini de kapsayan Avrupa Komsuluk Politikasını olusturmustur. Komsuluk Politikası, Barselona Süreci'nin eksik yönlerini gelistirmek ve AB'nin komsu ülkeleriyle istikrarlı bir iliski saglamasını amaçlamaktadır. AB'nin bu politikayı olusturmadaki temel amacı ise komsu ülkelerinin demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlügü kriterlerine saygı çerçevesinde politik ve ekonomik gelismelerini saglayarak güvenli ve istikrarlı bir refah alanı yaratmaktır. Ayrıca AB, Komsuluk Politikası ile birlikte tarihi genislemesinin ortaya çıkardıgı olumlu sonuçları komsuları ile paylasmayı ve onlarla daha ileri seviyede bütünlesme gerçeklestirmeyi hedeflemektedir. Komsuluk Politikası'nın önemli bölgelerinden biri de Yakın Dogu olarak da bilinen Masrek bölgesidir. Masrek, AB'nin Komsuluk Politikası kapsamında en sıkıntılı iliskilere sahip oldugu bölgedir. AB'nin bu bölgedeki hedefi bölge ülkelerinin politik ve ekonomik açıdan Avrupa degerleri ve kriterlerine yaklasmasını saglamaktır. Bu amaçla AB, Masrek ülkeleri ile iliskileri resmi bir statüye oturtmak için, rapor, plan ve belgeler yayımlamaktadır. Bu belgeler bölge ülkelerindeki eksiklikleri ortaya dökmekte ve yapılması gerekenleri sıralamaktadır. Ayrıca Komsuluk Politikası kapsamında olusturulan Avrupa Komsuluk ve Ortaklık Aracı komsu ülkelere ekonomik ve politik reformlarını gerçeklestirmeleri için mali fon destegi saglamaktadır. Ancak Masrek bölgesinde hem ülkelerin kendi aralarındaki çatısmalar hem de Avrupa'ya karsı olumsuz durusları AB'nin bu yoldaki çabalarına engel olmaktadır. Bu sebeple Politika'nın etkileri hem siyasi hem de ekonomik alanda henüz sınırlı olarak ortaya çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Europe and Near East relations comprise very long years in historical process. In this process which reaches until Crusades relations between two sides relocated throghout military level to political level. Europe could not be arbiter until the beginning of 1800s in the East. After these years it was the hegamon power until end of the World War II. Europe gave rain its dominance to America after the War and tended to integration efforts between itself. After the panning out these efforts European Community created its first policy, Global Medditerranean Policy which intended for the Near East in 1972. However this policy didn?t succeed. As a concequance in 1995 Euro- Mediterranean Partnership which also known as a Barcelona Process was started with Barcelona Conference. After ten years, with the biggest historical enlargement of European Union and because of the fall down of Barcelona Process, European Union created the European Neighbourhood Policy containing relations with Near East. Neighbourhood Policy aimes to improve defficiency aspects of Barcelona Process and provide stable relations with neighbours of EU. EU?s base aim of creating this policy is provide politic and economic development of its neighbours and create a safe and stable prosperity area within the respect of democracy, human rights and rule of law. Besides, with the Neighbourhood Policy, EU aimes to share of positive results of its historical enlargement with its neighbours and to achieve further integration with them. Mashreq region which also known as Near East is one of the important region of Neighbourhood Policy. Mashreq is the region which EU has a most troubled relations within Neighbourhood Policy. In this region the aim of the EU is to converge the Mashreq countries to European values and criteria in the context of politics and economics. For this reason EU publishes reports, plans and documents for Mashreq countries to place relations in formal status. These documents present lack of regional countries and aline what has to be done. Besides, European Neighbourhood Policy Instrument which was created within the framework of the Neighbourhood Policy provides financial fund support to neighbourhood policy to achieve their economic and political reforms. However, in Mashreq region conflict of countries between themselves and also negative stand against Europe obstructs to EU?s efforts in this way. Because of that, effects of Policy appears to be limited in political and economic area.