İş sözleşmesi yapma özgürlüğünün sınırlandırılması
Limitations to the freedom of business contract
  1. Tez No: 208475
  2. Yazar: ESİN AKAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERKAN ODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sözleşme, Sözleşme Özgürlüğü, İş Sözleşmesi Yapma Zorunlulukları, İş sözleşmesi Yapma Yasakları, İşverenin Yükümlülükleri, Contract, Freedom of Contract, Obligations to Business Contract, Limitations to Business Contract, Obligations of Employer
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Hukuk düzeni bireylere istedikleri biçimde hukuki işlemler kurmak, değiştirmek ve ortadan kaldırmak hakkını vermiştir. Bireylere tanınan bu hakka ?sözleşme özgürlüğü? denir. Gerek Anayasanın 48'inci maddesi ile gerekse Borçlar Kanunu'nun 19'uncu ve 20'inci maddeleri ile sözleşme özgürlüğü güvence altına alınmış ve sınırları belirtilmiştir. İş hukuku alanında sözleşme özgürlüğü ise iş sözleşmesi yapma özgürlüğü şeklinde ortaya çıkar. Kural böyle olmakla beraber iş sözleşmesi yapma özgürlüğünün bazı durumlarda sınırlandırıldığını görmekteyiz. Bu sınırlandırma yapılırken ahlâki ve sosyal nedenlerle, çalışanların korunması ve toplumun yararı amaçlanmıştır. İş sözleşmesi yapma özgürlüğünün sınırlandırılması, bazen iş sözleşmesi yapma zorunluluğu şeklinde, bazen de iş sözleşmesi yapma yasağı şeklinde ortaya çıkar. İş sözleşmesi yapma zorunluluğu ilk kez bir işyerine alınan bazı işçiler için söz konusu olabileceği gibi, çeşitli nedenlerden ötürü işten ayrılan veya çıkartılan işçilerin tekrar işe alınmaları şeklinde de olabilir. Öte yandan, İş sözleşmesi yapma yasakları ise, İş hukuku'nun bazı özellikleri olan işçi gruplarının çalıştırılmalarını yasaklaması veya belli işlerde ve belli şartlarda çalıştırılmalarına izin vermesi şeklinde ortaya çıkmıştır. Söz konusu bu zorunluluklar ve yasaklar çerçevesinde işverenin de kanundan doğan bu yükümlülüğünü yerine getirmemesi durumunda karşılaşacağı bazı yaptırımlar mevcuttur. Bu proje kapsamında, İş sözleşmesi yapma özgürlüğünün sınırları ve bu sınırlara uyulmaması durumunda karşılaşılacak yaptırımlar üzerine bir uygulama yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The legal order has provided individuals with the right of establishing, amending and dissolving legal proceedings at their discretion. This right provided to individuals is called ?the freedom of contract?. The freedom of contract has been assured and limited both by the 48th article of Constitution and the 19th and 20th articles of Law of Obligations. The freedom to conclude contracts in business is brought forward as the freedom of business contract. Although this is the rule, it is observed that the freedom of business contract has been limited in some cases. Within this limitation, it has been aimed at protecting the employees and the benefit of society because of moral and social reasons. Limitation of freedom of business contract is sometimes introduced as the obligation of business contract and sometimes as the prohibition of business contract. The obligation of business contract may be in question for some workers employed in a workplace fort he first time; it may also be the reemployment of workers quitting or dismissed from employment for various reasons. On the other hand, the prohibition of business contract has been introduced as prohibiting the employment of worker groups with some characteristics or as permitting the same to be employed in specific jobs and under specific jobs and under specific conditions. Within the frame of such obligations and prohibitions, there are some sanctions to be experienced by the employers in case of failure to fulfill this obligation under the law. Within the scope of this project, there has been a practice on the limitations for the freedom of business contract and on the sanctions against failure to comply with these limitations.