Seyahat acentelerinde pazarlama bilgi sistemlerine turist rehberlerinin katkıları: ege bölgesi örneği
Contributions of tourist guides to marketing information systems of travel agencies: case of aegean region (Turkey)
- Tez No: 208494
- Danışmanlar: PROF. İGE PIRNAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama Bilgi Sistemi, Seyahat Acentesi, Turist Rehberi, Karar Verme, Marketing Information System, Travel Agency, Tourist Guide, Decision Making
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 351
Özet
Türk turizm sektöründe pazarlama çabalarının yetersizligi konusunda genel bir görüs birligi olusmus durumdadır. Bu yargının temelinde Türkiye ile benzer turistik çekiciliklere sahip spanya, Fransa gibi ülkelerden daha az turist çekilmesi ve daha az gelir elde edilmesi bulunmaktadır. Turizm hizmeti insanlar arası iliskilere dayanır ve sürekli ilgi yaratmayı hedefler. Turizm hareketlerinin sistematik olarak izlenmesi isletmeler ve destinasyonlar için önemi artan bir konudur. Turizm sektöründe pazarlama görevi konusundaki karmasa kimin neyi, hangi kaynaklarla ve nasıl pazarlayacagı konusunda meydana gelmektedir. Genel olarak Türkiye'nin tanıtımı konusundaki yetersizlikten yakınılmaktadır. Ancak, isletmelerin pazarlama yönetimlerinde pazarlama ve satısın bir arada düsünülmesi yanlıslara yol açmaktadır. Satıs, tutundurma, pazarlama iletisimi, yeni müsteri yaratmak pazarlama bölümlerinin görevlerinin sadece bir kısmını olusturmaktadır. Pazarlama yöneticisi içinde bulundugu sektörün geçmis, günümüz ve gelecegine dair bütüncül bir görüs sahibi olamıyorsa, çalıstıgı is çevresinin detaylarına hakim degilse basarı tesadüflere kalmaktadır. Pazarlama bilgi sistemi, pazarlama yöneticilerinin karar alma süreçlerini kolaylastıran bir uygulamadır, ancak küçük ölçekli turizm isletmelerinde yeterince tanınmamaktadır. Bu arastırma ile pazarlama bilgi sistemi kavramının önemi ve geregi konusunda seyahat acentalarını ilgilendiren teorik bilgiler verilmis, kavram seyahat acentası pazarlama yönetimleri ile iliskili olarak ele alınmıstır. Turist rehberlerinin seyahat acentalarında pazarlama bilgi sistemine veri sunmada nasıl katkıda bulunabilecekleri sorgulanmıs, tipik bir pazarlama bilgi sistemi tasarımının asamalarına yer verilmistir. Ege Bölgesi'nde gerçeklestirilen bir anket çalısması ile seyahat acentaları ve rehberlerin pazarlama bilgi sistemi veri toplama asamalarına turist rehberlerinin katkılarını nasıl degerlendirdikleri incelenmis, verilerin analizine dayalı olarak öneriler gelistirilmistir.
Özet (Çeviri)
In Turkish tourism, a common point of view has been shared concerning the inadequacy of marketing efforts. This opinion is supported by lower figures of tourist arrivals and receipts in Turkey than some tourism destinations having similar tourism attractions such as Spain and France. Tourism service is based on intra-human relations and aims to create continous interest. Systematic monitoring of tourism movements is an increasingly important topic for tourism companies and destinations. The ambiguity about planning of tourism marketing tasks is related with decisions of who will do what, with which resources and how. In general, tourism professionals complain about insufficient promotion of Turkey. However, thinking marketing and sales as the same concept leads marketing managers to faults. Sales, promotion, marketing communicationm new customer creation are all parts of the marketing department tasks. If marketing manager can not generate his own holistic point of view about the past, present and future of his industry, and if he does not possess the details of the business environment the success becomes a matter of chance. Marketing information system is an application that facilitates decisional processes, but this application is not widely understood by small tourism enterprises. This study aims to produce theoretical base about the importance and the utility of marketing information system (MkiS) concept in relation with marketing management in travel agencies. Tourist guides and their contributions to marketing information systems in travel agencies are questioned. Furthermore, the design process of typical marketing information system is explained step-by-step. Finally; the study includes a survey realized in Aegean Region of Turkey among tourist guides and travel agencies. This survey examined the contributions of tourist guides to the data collection stages of marketing information systems in travel agencies. Recommendations are developed following the data analysis.