Otomotiv parçaları üreten bir kuruluşta kamyon dingili üretim sürecinin altı sigma yaklaşımı kullanılarak iyileştirilmesi üzerine bir araştırma
A research on improving track axle production process of a company which produces automative spare parts by using six sigma method
  1. Tez No: 208526
  2. Yazar: SEZİNÇ HAFIZA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CENK ÖZLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Altı Sigma Yaklasımı, TÖAK Metodolojisi, Altı Sigma Araç ve Teknikleri, Six Sigma Approach, DMAIC Methodology, Six Sigma Tools and Techniques
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toplam Kalite Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Günümüzde ister üretim sektöründe ister hizmet sektöründe olsun birçok organizasyon kalitenin önemini kavrayarak, süreçlerini iyilestirmek için farklı strateji ve yeniligi uygulamaya çalısmaktadırlar. 1970'lerde hızını arttıran kalite çalısmaları ile Japonlar tüm dünyayı kalite konusuna yönelmeye itmistir. Özellikle, Amerikan sirketleri Japonlarla rekabet edebilmek için kalite iyilestirme çalısmalarına önem vermek zorunda kalmıslardır. letisim devi Motorola'da da bu düsünce ile Japonların yaptıgı gibi üretim sürecine odaklanarak ve müsterinin sesine kulak vererek bir yöntem gelistirmeye karar verilmistir. Bu yöntem yani Altı Sigma yöntemi milyon fırsattaki kusurlu oranını 3,4 seviyesine düsürmeyi amaçlar. Kültürel degisim ve üst yönetimin inancıyla baslayan bu teknik, müsteriye sunulan degeri arttırarak, süreçteki kusurlu oranını azaltır böylece kalıcı basarı saglanmıs olur. Bu çalısma Altı Sigma yönteminin gelisimini, metodolojisini ve tekniklerini açıklamak, ayrıca bu yöntem kullanılarak bir sürecin iyilestirilmesini saglamak amacıyla yapılmıstır. Birinci bölümde Altı Sigmanın tanımlanması, tarihsel gelisimi, uygulama alanları ve kritik basarı faktörleri ve bu teknigin sagladıgı faydalar açıklanmıstır. kinci bölümde Altı Sigmada kullanılan TÖAK metodolojisi, sıkça uygulanan araçlar ve Altı Sigmadaki roller anlatılmıstır. Üçüncü bölümde ise Altı Sigma metodolojisinin ve gerek duyulan araçların otomotiv parçaları üreten bir firmada uygulanması incelenmistir.
Özet (Çeviri)
Nowadays, either in manufacturing or in service industry lots of organizations figure out the importance of quality and they are trying to applicate different strategies and innovations to improve their process. In 1970's the increasing quality devolopments in Japan, caused the world to tend to quality. Especially, American corporations had to pay attention to quality improvement studies to be competetetive. In the leader communication Company Motorola, it was decided to improve a technique focusing on production process and listening to the voice of customers like Japanese Corporations do. In this method (Six Sigma), the main purpose is to decrease the defects to the level 3,4 per million opportunity . This technique begining with culturel change and the belief of management, decrease the defective rate in process increasing the value offer to the customer, so lasting success can be provided. This study was prepaired to explain the improvement, methodology and techniques of six sigma method, besides this study was made to provide the improvement in a process by using Six Sigma. In the first section, definition of six sigma, its historical development, its application areas and critical success factors and this method's advantages have been explained. In the second section, the DMAIC methodology, frequently applied tools and their roles in six sigma have been explained. In section three, implementation of six sigma methodology and required tools in a firm which produces automotive spare parts have been examined.