Uluslararası ticarette ödeme şekilleri ve Türk bankacılık sisteminde akreditif uygulamaları
Payment styles in international commerce and acreditive implementations in Turkish Banking system
- Tez No: 208535
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LALE ALKINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Akreditif, Uluslararası Ticaret, Açılış Komisyonu, Küreselleşme
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Uluslararası ticaret çok hızlı gelişen bir süreç içerisinde bugünkü karmaşık yapısına ve geniş boyutlara ulaşmıştır. Binlerce banka, milyonlarca alıcı, satıcı ve taşıyıcının içinde yer aldığı, birbirinden ayrı yasalarla yönetilen birçok ülke bu yapının içinde yer almaktadır. Böyle bir ortamda kargaşayı önlemek için bilgili olmak gerekir. Ancak bu bilgi sadece yakın çevreden edinileceklerle sınırlı kalmamalıdır. Çünkü uluslararası ticaret hayli kapsamlıdır. Ayrıca bakış açılarının da geniş olmasını gerektirir. Bu çalışma konuları kimi zaman makro düzeyde kimi zaman ise ayrıntılara da girerek ele almakta ve genelde mevzuata yönelmeksizin yapılan işlemleri uluslararası boyutları ile göstermeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde, dünyadaki küreselleşme eğilimleri, ticaret kavramı, iç ve dış ticaretin ayırımı, ticaretin ön şartları ve dış ticaret politikaları açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, uluslararası ticarette kullanılan ödeme şekilleri, ödeme şeklinin belirlenmesinin önemi, seçilen ödeme yönteminin özellikleri, taraflara sağladığı yararlar, taşıdığı riskler üzerinde durulmuştur. Bu bölümde, peşin ödeme, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme, kabul kredili ödeme, konsinye satış gibi tüm uluslar arası ödeme şekilleri açıklanmış, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en yaygın olan akreditifli ödeme tüm yönleri ile ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, Türk bankacılık sisteminde akreditif işlemlerinin gerçekleşmesi, bankların rolü, akreditif işlemlerinin taşıdığı riskler, akreditif işlemlerinde incelenen belgeler ve belge incelemenin önemi, Türk bankacılığında akreditif işlemlerinin maliyet ve karlılık analizi hakkında bilgiler verilip, maliyet ve karların hesaplanmasına yönelik örnek uygulamalar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
International commerce had its present widely and complex structure through a process that developing very rapidly. Many countries of which thousands of banks, millions of purchasers ,vendors and transporters take part and governed with various rules, substitutes in this structural style. It is a need to have information for avoiding chaos in such occasions. However, this information should not be limited with those gained from close environment. Because , international commerce is very comprehensive. furthermore , it requires a large viewpoint. This study mentions the issues sometimes in macro levels,some times in details and generally aims to introduce the procedures with their international extents of which done without general regulations. In first chapter of study, inclinations of globalism, concept of commerce, indicating internal and external commerce, pre-circumstances of commerce and policies of external commerce are tried to be mentioned. In second chapter of study, payment styles used in international commerce, importance of determination of payment styles, characteristics of payment style adopted, benefits to contractors and risks they had, are mentioned.In this chapter, pay in cash, interchanging, document return pay, reception credit pay, consigment sale terms used in international payment are mentioned, acreditive payment that is most widely used both in the worl and in Turkey, mentioned in details. In third chapter, implementations of acreditive procedures in Turkish banking system, roles of banks, risks of acreditive procedures, importance of analising documents and documents analised during acreditive procedures, mentioning about cost and increment accounts of acreditive procedures in Turkish banking, implementations intending computations of costs and increments. KEY WORDS : 1) Acreditive, 2) İnternational commerce, 3) introduction commission, 4) Globalism